În campusul Universității Politehnica Bucrești va funcționa, din 9 Mai 2023 un centru european dedicat asigurării securității cibernetice la nivel european. În cadrul ceremoniei de inaugurare, primul vorbitor, Dl. Rector al Politehnicii București, Mihnea Costoiu, a menționat efortul Guvernului României de a realiza, cu ajutorul financiar al Comisiei Europene, un centru euroopean în materie de competențe cibernetice. Premierul Nicolae Ciucă a mulțumit Comisiei Europene și Președintelui Klaus Iohannis, și a subliniat consensul politic de care s-a bucurat acest proiect.
Dl. Director General al DG Connect, Roberto Viola, a vorbit despre atacurile cibernetice pe care inamicii democrației la pot îndrepta împotriva Uniunii Europene, motiv de solidaritate europeană și excelență în domeniul cibernetic. Centrul va face parte dintr-un scut cibernetic lărgit, va gestiona centrele operaționale în domeniul cibernetic la nivel local, și va asigura buna comunicare între centrele de securitate și echipele de intervenție în caz de atac.
Dl. Miguel Gonzalez-Sancho, directorul ECCC, a vorbit despre proiectul demarat acum cinci ani, de faptul că această lansare este un punct de referință la nivel european. Securitatea cibernetică nu mai este doar o problemă națională, și deschiderea acestui centru este doveda colaborării tuturor statelor europene și va avea drept obiectiv promovarea tehnologiilor cibernetice, inovațiai și industriei europene, atrageriea investițiilor, manageriatul resurselor europene și mobilizarea resurselor umane și instituționale din toate țările UE, dar mai ales găsirea soluțiilor pentru securitate cibernetică.
Inaugurarea s-a realizat de Ziua Europei, iar comunicatul Comisiei Europene, premergător evenimentului, menționează faptul că Centrul va fi responsabil cu gestionarea bugetului EC pentru securitate cibernetică pe perioada 2021-2027, dar va avea și rolul de a gestiona proiectele Digital Europe și Horizon Europe din domeniul digitalizării.