Știri

Competențele digitale în Lituania – 2022 

Postat pe:

Partea introductivă

Lituania se situează în prezent pe locul 20 din 27 de țări ale UE în ceea ce privește dimensiunea „capital uman” a Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2022. Lituania depășește în mod constant media UE în ceea ce privește paritatea de gen (raportul bărbați – femei) în rândul profesioniștilor din domeniul TIC, ceea ce contribuie la realizarea obiectivului de convergență de gen în deceniul digital. Cu 24 % din posturile din domeniul TIC ocupate de femei, țara se situează în prezent pe locul al patrulea în Uniunea Europeană (media UE este de 19 %).

Aproape jumătate dintre lituanieni dețin competențe digitale fundamentale, un pic sub media UE (54 % față de 49 %). Datele privind capacitățile digitale peste nivelul de bază indică o diferență similară (23 % față de 26 % în UE). În prezent, absolvenții TIC reprezintă 4 % din totalul absolvenților din Lituania, iar 14 % din întreprinderile lituaniene oferă angajaților lor formare specializată în domeniul TIC, comparativ cu media UE de 20 %.

În IMD World Competitiveness Yearbook 2022, Lituania este pe locul 2 (din 63 de țări) în ceea ce privește competențele digitale/tehnologice (cu 2 puncte peste medie), cu locul 10 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și tehnologiilor digitale (7.55 față de media 6.29), ceea ce arată că întreprinderile sunt foarte bune în ceea ce privește utilizarea instrumentelor digitale pentru îmbunătățirea performanței. Raportul afirmă, de asemenea, că transformarea digitală în întreprinderi este, în general, bine pusă în aplicare (6.79 față de media din 5.95), iar finanțarea pentru dezvoltarea tehnologică este ușor accesibilă (pe locul 25).

În 2013, a fost organizată Nacionalinės skaitmeninės koalicijos Иkūrimas ( Coaliția Națională Digitală) din Lituania, cu misiunea de a reduce deficitul de specialiști TIC, de a îmbunătăți condițiile pentru angajații din sectorul privat și public și pentru ca întreaga populație să dobândească și să îmbunătățească constant TIC și competențele generale necesare pentru muncă, de a crea o afacere în domeniul IT și de a dezvolta piața digitală pentru a încuraja mai mulți tineri să aleagă studii și cariere exacte în domeniul TIC și al altor științe; să asigure dobândirea competențelor digitale și universale necesare pentru muncă prin studierea altor științe exacte; și să asigure dobândirea competențelor digitale și universale necesare pentru muncă prin studierea altor științe exacte. Șase asociații și ministerele educației și științei, comunicațiilor, securității sociale și muncii, Universitatea din Vilnius și Universitatea Tehnică din Kaunas sunt membrii fondatori ai Coaliției digitale naționale cu asociația „Langas ateiti” care are rolul de coordonator al grupului de inițiativă.

Prezentare generală a strategiilor de stat și a inițiativelor naționale

Strategii de stat

Strategia Progress „Lituania 2030” este un document omnibus care permite gestionarea obiectivelor strategice și optimizarea unei serii de alte documente de planificare strategică. Obiectivul strategiei este de a promova valorile orientate spre progres în economie, guvern și societate. Aceste evoluții vor consolida valorile progresive și vor promova principiile dezvoltării durabile. În domeniul societății inteligente, dezvoltarea, aplicarea și recunoașterea talentelor individuale reprezintă schimbări esențiale.

Strategia OCDE privind competențele, Lituania a fost pregătită în 2020 în colaborare cu ministerele lituaniene pentru a elabora răspunsuri politice adaptate la nevoile specifice ale țării în materie de competențe. Acesta identifică oportunități și formulează recomandări pentru Lituania de a înzestra mai bine tinerii cu competențe pentru muncă și viață, de a spori participarea adulților și a întreprinderilor la învățare, de a utiliza mai bine competențele oamenilor la locul de muncă și de a consolida guvernanța politicilor în materie de competențe.

Foaia de parcurs lituaniană privind digitalizarea industriei 2020-2030 propune măsuri-cheie pe termen mediu care să fie puse în aplicare până în 2027 și măsuri pe termen lung care să fie puse în aplicare până în 2030, cu accent pe punerea în aplicare a lecțiilor învățate și a acțiunilor corective din 2021 până în 2027. Vizarea tehnologiilor care vor avea cel mai mare impact asupra digitalizării industriei lituaniene până în 2030, cum ar fi fabricația aditivă, automatizarea, robotica, mechatronica, senzorii inteligenți, fotonica, internetul obiectelor, securitatea cibernetică, fabricarea de cloud computing, sistemele automatizate de gestionare a depozitelor, realitatea augmentată a inteligenței artificiale, sistemele de gestionare a afacerilor.

Inițiative naționale

Planul de redresare și reziliență al Lituaniei alocă 31,5 % din bugetul total transformării digitale. Obiectivele sale principale pentru următoarele 12 luni vor constitui baza unor soluții tehnologice inovatoare în mediul de afaceri și în viața de zi cu zi, eficacitatea serviciilor publice, transformarea guvernanței tehnologiei informației publice și pașii către tehnologia 5G.

Planul alocă 32 % din resursele sale pentru transformarea digitală, inclusiv 117 de milioane EUR pentru tehnologia limbajului lituanian.  Obiectivul este facilitarea accesului universal la resursele digitale și să permită mediului academic și industriei să dezvolte tehnologii adaptate. De exemplu, un proiect în valoare de 35 milioane EUR urmărește să dezvolte resurse lingvistice pentru a îmbunătăți sistemele naționale de IA lingvistică și pentru a contribui la conservarea limbii lituaniene. Planul sprijină înființarea unei infrastructuri de stat pentru servicii de cloud (95 milioane EUR) și are ca obiectiv principal implementarea pe scară largă a tehnologiei 5G (73.5 milioane EUR).

Scopultransformării educației digitale „EdTech” este de a promova adoptarea inovațiilor educaționale digitale în școli și de a îmbunătăți competențele digitale ale cadrelor didactice. Inițiativa cuprinde dezvoltarea de instrumente de predare digitale, digitalizarea conținutului didactic și achiziționarea de echipamente pentru învățarea la distanță și învățarea hibridă. Se va institui o rețea de inovatori în domeniul educației și un mediu de testare pentru inovațiile educaționale digitale. Oferind pedagogilor posibilitatea de a obține o diplomă de master în IT, competențele pedagogice digitale vor fi consolidate. Inițiativa, condusă de Agenția Națională pentru Educație în colaborare cu instituțiile de învățământ superior, a început în 2022 și se va încheia în 2024.

Programul Progress în școli din cadrul mileniului vizează reorganizarea și îmbunătățirea infrastructurii școlare și garantarea accesului egal la educație pentru toți copiii din Lituania, indiferent de locul de reședință sau de statutul socioeconomic al acestora. Programul oferă sprijin pentru activitățile școlare, formarea cadrelor didactice și dezvoltarea infrastructurii, stabilind în același timp cerințe pentru municipalitățile care solicită sprijin. Programul va primi 210 de milioane de euro din Mecanismul de redresare și reziliență. Acesta a fost lansat în ianuarie 2022. O proporție semnificativă a municipalităților au desemnat deja școli care să participe la program. Serviciile de consiliere sunt furnizate astfel încât să poată fi formulate planuri de investiții de înaltă calitate. Până la sfârșitul lunii iunie 2026, cel puțin 80 % din municipalitățile lituaniene vor fi pus în aplicare programul „Școala Mileniului” și vor fi sprijinite 150 de școli.

Ediția din2018 a Zilelor online ale cetățenilor în vârstă din Lituania este o campanie anuală organizată de asociația Langas ateiti. Aceasta invită persoanele în vârstă să fie interesate de inovațiile serviciilor electronice, să învețe să evalueze în mod critic informațiile și să își îmbunătățească competențele digitale.

Posibilități de finanțare

Oportunitățile de finanțare pentru perfecționare și recalificare pentru a sprijini competențele digitale ale persoanelor și organizațiilor sunt disponibile sub formă de împrumuturi, granturi și instrumente financiare. Pentru perioada 2021-2026, majoritatea activităților din domeniul transformării digitale sunt finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar și ca activități în cadrul programelor de granturi Orizont, Erasmus +, fondurile ESI și SEE. Puteți găsi mai multe informații pe pagina Coaliției naționale lituaniene pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital și în articolul privind Platforma pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT