Studiul „Analiză și prospectivă privind evoluțiile preconizate ale ocupării forței de muncă până în 2030 +” oferă dovezi analitice și prospective coerente pentru viziunea modelării pieței forței de muncă în cel de-al treilea deceniu al secolului 21 în Republica Slovacă și pentru structura resurselor umane din punct de vedere cantitativ și calitativ în orizontul 2030 +. Acesta este un material strategic care poate fi denumit, în general, „Work 4.0”. Țările dezvoltate prelucrează materiale similare, studii analitice, alocă capacitățile statistice și de previzionare necesare pentru a anticipa impactul inovator asupra pieței forței de muncă, planifică și pun în aplicare politici eficace care să conducă la dezvoltarea eficientă a pieței forței de muncă în circumstanțe în schimbare.
Politicile actuale ale UE menționează trei megatendințe care afectează piața forței de muncă, și anume: transformarea digitală, tranziția verde și îmbătrânirea populației. Cu toate acestea, este mai acceptabil ca Republica Slovacă să dezvolte cele trei megatendințe modificate, care pot fi definite după cum urmează:
- principalele schimbări tehnologice (inclusiv tranziția digitală și tranziția verde);
- schimbările demografice și previziunile privind piața forței de muncă (ca element cantitativ și calitativ care afectează piața forței de muncă încă din această perioadă și din perioada de prognoză);
- schimbările sociale (coeziunea civilizației, educația, statutul cultural al populației în termeni regionali, inclusiv politica familială).
Principalele tendințe actualizate în conformitate cu Perspectiva industriei 4.0 și cunoștințele privind impactul pandemiei de COVID-19 au fost elaborate de SAV1 pentru un studiu menit să contribuie la o amplă dezbatere publică privind prioritățile naționale pe termen lung pentru 2030. Provocările și principalele tendințe sunt împărțite în cinci teme prioritare:
- Creșterea economică durabilă într-o populație în curs de îmbătrânire și într-un mediu global în schimbare;
- Educație pentru dezvoltare durabilă (educație incluzivă și de calitate pentru nevoile pieței forței de muncă);
- Sănătate și bunăstare;
- Așezări și peisaje durabile în contextul schimbărilor climatice;
- Eradicarea sărăciei și incluziunea socială
Prin natura și conținutul său, studiul urmărește caracteristicile politicii de ocupare a forței de muncă până în 2030. Acestea nu sunt doar măsuri pentru obiectivul pentru 2030, ci și un proces de schimbări succesive ale acțiunilor, creând condițiile pentru o piață a forței de muncă echilibrată, cu cererea și oferta de resurse umane capabile din punct de vedere concurențial, care să creeze condiții optime pentru dezvoltarea durabilă din punct de vedere social și ecologic a economiei. Principalele măsuri prioritare propuse vizează în primul rând sprijinirea sectorului de afaceri al economiei slovace, deși unele tendințe și schimbările rezultate vor afecta, de asemenea, sectorul administrației publice și societatea civilă în ansamblu.
Puteți consulta studiul complet aici: Analiză și previziuni privind evoluțiile preconizate ale ocupării forței de muncă până în 2030 +
Pentru a informa publicul larg din străinătate cu privire la acest studiu, am tradus acest document în limba engleză.