Talentul digital a devenit esențial pentru multe întreprinderi în era digitală, permițându-le să se adapteze și să prospere într-un mediu de afaceri din ce în ce mai tehnologic și mai conectat, ce caută întreprinderile?
Pe de o parte, aceștia caută persoane cu competențe tehnice solide în domenii precum programarea, analiza datelor, dezvoltarea aplicațiilor mobile, inteligența artificială, învățarea automată, securitatea cibernetică și altele. Aceste competențe sunt esențiale pentru abordarea provocărilor tehnologice și pentru dezvoltarea de soluții inovatoare.
De asemenea, ei apreciază profesioniștii care cunosc cele mai recente tendințe tehnologice și pot aplica aceste cunoștințe pentru a îmbunătăți procesele interne și furnizarea de produse sau servicii. Aceasta include înțelegerea tehnologiilor precum internetul obiectelor (IoT), tehnologia blockchain, realitatea virtuală/augmentată și automatizarea.
Pe măsură ce tehnologia evoluează rapid, întreprinderile caută talente digitale adaptabile și dispuse să învețe în permanență. Profesioniștii care pot dobândi noi competențe și se pot adapta la schimbările tehnologice sunt foarte apreciați. Capacitatea de a analiza date, de a identifica modele și de a rezolva probleme complexe este esențială într-un mediu digital. Întreprinderile caută persoane care pot utiliza datele pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a îmbunătăți eficiența operațională.
Nu putem uita de competențele de comunicare și de colaborare, deoarece întreprinderile apreciază competențele non-tehnice la fel de mult sau mai mult decât competențele tehnice, reprezentând 80 % din ponderea deciziei de a recruta locuri de muncă. Este apreciată capacitatea profesioniștilor din domeniul digital de a comunica în mod eficace și de a colabora în cadrul echipelor interdisciplinare. Colaborarea este esențială pentru inovare și pentru punerea în aplicare a unor proiecte digitale de succes. În plus, multe întreprinderi caută persoane care au o mentalitate antreprenorială și care pot identifica oportunități digitale pentru creșterea întreprinderilor. Acest lucru implică capacitatea de a înțelege nevoile clientului, de a propune soluții digitale și de a genera valoare pentru organizație.
Toate cele de mai sus au fost demonstrate în cadrul celei de a 37-a reuniuni AMETIC a economiei digitale și a telecomunicațiilor, în cadrul căreia talentul, în capital, a fost prezent în marea majoritate a prezentărilor și a meselor rotunde. De exemplu, talentul este esențial pentru IMM-uri, lipsa talentelor și a formării fiind principalul obstacol în calea digitalizării structurilor lor de către IMM-uri.
În cursul evenimentului, Clara Sanz, secretarul general al EFP, a subliniat că ne confruntăm cu o situație crucială pe piața forței de muncă, care va determina o schimbare radicală în următorii ani, afectând toate sectoarele de producție. Este un moment critic pentru reindustrializare, care depinde de digitalizare și durabilitate și care merge mână în mână cu autonomia strategică.
Prin urmare, provocarea majoră o reprezintă modul de a obține persoane cu competențe tehnologice, o problemă care nu afectează doar Spania dacă nu afectează întreprinderile din Europa.
Ela subliniat, de asemenea, că „în 2030, 65 % din locurile de muncă vor avea un profil tehnic. În Spania avem acum 25 % dintre lucrătorii care răspund acestor nevoi. Acesta este motivul pentru care, pe termen mediu, trebuie să facem față lipsei de talente din cauza pierderii profesioniștilor din generația „baby boom” care se vor pensiona în următorii ani.”
Prin urmare, este esențial ca politicile să acorde prioritate unor aspecte precum stimularea formării profesionale, stimularea inovării și păstrarea talentelor.