ICDL reprezintă standardul pentru abilități digitale la nivel internațional. Peste 16 milioane de oameni au reușit să își îmbunătățească performanța la servici urmând cursurile ICDL. Avantajul acestei metode este faptul că ea poate fi adaptată nevoilor fiecărui participant.
Cunoscut ca ECDL până de curând, ICDL este noua identitate a celui mai răspândint brand de certificare internațională. Implementarea ICDL se face cu ajutorul DigComp (the European Digital Competence Framework) și DigCompEdu (pentru cadrele didactice). Pe lângă aceasta, faptul că ICDL este standardul internațional pentru competențe digitale este întărit de rapoartele JRC (Joint Research Center – serviciul de Științe și Cunoștințe al Comisiei Europene) și de UNESCO.
Înscreierea la ICDL se face la orice centru de testare, iar datele de acces sunt primite după înregistrare. Orice candidat își poate alege modulele care îl interesează, urmând un traseu stabilit și luând parte la un concurs pentru certificarea internațională.
Pentru companii, ICDL a realizat împreună cu Bittnet training o campanie de evaluarea a competențelor digitale – un baromentru pentru succesul în muncă. Acest program a urmărit să analizez nevoile de training din companii, să evalueze prin self-assessment cunoștințele în domeniile digitale de activitate și să dezvolte planuri individuale și organizaționale de training.
Între cerificările profesionale recunoscute internațional se numără și ECDL Profil FIN Profesional, recomandat de Institutul Bancar Român, dar și ECDL Profil Bac, care echivalează proba de competențe digitale la Bacalaureatul Național. Pentru cadrele didactice există ECDL Profil Didactic, ECDL Computing Didactic, ECDL 3D Printing Didactic și ECDL Pedagogie Digitală, care echivalează credite profesionale transferabile.