Cererea de propuneri „DIGITAL-2023-SKILLS-05: Competențe digitale avansate” din cadrul programului Europa digitală, inclusiv tema Academia de competențe în materie de securitate cibernetică (DIGITAL-2023-SKILLS-05-CYBERACADEMY – Academia de competențe în materie de securitate cibernetică), este publicată în prezent pe portalul de finanțare și licitații. Cererea de candidaturi va fi deschisă în perioada 21 noiembrie 2023-21 martie 2024.
Istoricul dosarului
În 2022, deficitul de profesioniști în domeniul securității cibernetice în Uniunea Europeană a variat între 260,000 și 500,000. Este necesar să existe mai mulți profesioniști în domeniul securității cibernetice pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale pieței și obligațiilor legale, cum ar fi Directiva NIS2, Actul privind reziliența cibernetică sau legislația sectorială. Pentru a aborda deficitul de talente în materie de securitate cibernetică, Comisia a adoptat, în primăvara anului 2023, o comunicare privind o Academie de competențe în materie de securitate cibernetică.
Academia constituie un cadru european de acțiune, care oferă obiective politice și mecanisme de cooperare, pentru a integra diverse activități de învățare și formare cu scopul de a spori vizibilitatea, accesibilitatea și impactul acestora.
Domeniul
Propunerile ar trebui să abordeze doar una dintre activitățile de mai jos (fie activitatea 1, fie activitatea 2).
Activitatea 1: Programe de formare pentru IMM-uri, întreprinderi nou-înființate și sectorul public pentru Academia de competențe în materie de securitate cibernetică
Se intenționează ca mai multe propuneri să fie finanțate în cadrul activității 1. Propunerile selectate în cadrul activității 1 cooperează îndeaproape cu propunerea selectată în cadrul activității 2 de mai jos.
Activitatea 2: Academia de competențe în materie de securitate cibernetică: operațiuni de sprijin
Se intenționează ca o singură propunere să fie finanțată în cadrul activității 2. Dimensiunea tipică a unui proiect din cadrul acestei activități ar trebui să fie de până la 2 milioane EUR din valoarea grantului UE. Vă atragem atenția asupra faptului că activitățile legate de funcționarea organizației (de exemplu, instalarea/echiparea sălilor de formare și/sau a sălilor de reuniune cu podele, sisteme electrice, climatizare, mobilier, controale de securitate fizică, senzori de incendiu, cabluri și prize de curent etc.) nu vor fi sprijinite în cadrul acestui subiect. În plus, proiectelor finanțate în cadrul acestui subiect li se va solicita să colaboreze cu acțiunea de coordonare și sprijin (CSA) selectată în cadrul temei cererii de propuneri DIGITAL-2023- SKILLS-05-SPECIAL-PROGEDU. Acest CSA va oferi diferite activități de sprijin și de colaborare pentru proiectele selectate în cadrul acestui subiect și va fi explorat un sprijin complementar pentru activitatea 2.
Rezultate și rezultate preconizate
Rezultatele preconizate trebuie să includă următoarele, în conformitate cu activitatea 1:
- Cursuri de formare pentru a aborda competențele cele mai solicitate, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, criminalistica cibernetică, gama cibernetică, analiza programelor malware și inteligența artificială (IA) pentru securitatea cibernetică, printre altele;
- Cursuri de formare la locul de muncă și oportunități de stagii pentru IMM-uri și pentru administrațiile publice din întreprinderile inovatoare din centrele de competență în materie de securitate cibernetică și securitate cibernetică;
- Formare online, ușor de utilizat și accesibilă tuturor, în toate limbile UE;
- Disponibilitatea cursurilor de formare în cel puțin 3 de limbi ale UE prin intermediul platformelor UE disponibile, cum ar fi Platforma pentru competențe digitale &Locuri de muncă sau prin intermediul registrului ENISA.
Rezultatele preconizate ale proiectelor care abordează activitatea 1 ar trebui să includă creșterea numărului de cursuri europene de înaltă calitate în domeniul securității cibernetice și consolidarea competențelor în materie de securitate cibernetică ale persoanelor din Europa.
Rezultatele preconizate trebuie să includă următoarele, în conformitate cu activitatea 2:
- Abordare pentru instituirea unei recunoașteri a competențelor în materie de securitate cibernetică și a unei certificări profesionale pe piața europeană, având în vedere standardizarea competențelor cibernetice;
- Cadrul de măsurare și monitorizarea acestuia pe durata proiectului propus, în conformitate cu obiectivele Academiei, în conformitate cu comunicarea aferentă;
- Cadrul de cooperare cu actorii relevanți, publici și privați, din întreaga UE, inclusiv cu reprezentanți ai statelor membre, ai ECCC și ai ENISA, precum și cu proiecte finanțate de UE privind competențele cibernetice, în special cu proiecte finanțate în cadrul programului Europa digitală;
- Abordarea promovării și comunicării, valorificând canalele și platformele existente, inclusiv Platforma pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital.
Rezultatele preconizate ale proiectelor care abordează activitatea 2 ar trebui să includă activități reușite de analiză, colaborare și comunicare care să sprijine obiectivele Academiei de competențe în materie de securitate cibernetică.
Părți interesate vizate
Consorțiile care solicită finanțare în cadrul prezentului subiect pot fi alcătuite din următoarele tipuri de entități: instituții de învățământ superior, instituții de educație și formare profesională, servicii ale administrației publice, organizații de cercetare, întreprinderi și centre naționale de competență în materie de securitate cibernetică.
Tip de acțiune
Granturi simple – rată de finanțare de 50 %