Cadruleuropean al competențelor digitale pentru educatori (DigCompEdu) în limba letonă, elaborat de Asociația letonă pentru tehnologia informației și comunicațiilor (LIKTA), este acum disponibil. Cadrul este conceput pentru a sprijini eforturile de elaborare a politicilor la nivel național, regional și local pentru a promova competențele digitale în rândul cadrelor didactice, utilizând un model de referință pentru clustere cu un limbaj și o înțelegere comune.
Cadrul competențelor digitale al educatorilor europeni (DigCompEdu) este disponibil în limba letonă, elaborat de Asociația letonă pentru tehnologia informației și comunicațiilor (AT).
Cadrul european pentru competențele digitale ale cadrelor didactice (DigCompEdu) este un cadru solid din punct de vedere științific care descrie ce înseamnă că cadrele didactice au competențe digitale. Acesta oferă un cadru general de referință pentru a sprijini dezvoltarea competențelor digitale specifice cadrelor didactice în Europa. DigCompEdu se adresează educatorilor de la toate nivelurile de educație, de la educația timpurie până la învățământul superior și pentru adulți, inclusiv educația și formarea generală și profesională, educația pentru nevoi speciale și contextele de învățare non-formală.
DigCompEdu detaliază 22 competențe organizate în șase domenii. Accentul nu se pune doar pe competențele tehnice. Mai degrabă, cadrul urmărește să detalieze modul în care tehnologiile digitale pot fi utilizate pentru a consolida și a inova educația și formarea.
Cadrul oferă un model pas cu pas pentru a capacita persoanele și a le consolida competențele digitale. Acesta este conceput pentru a sprijini dezvoltarea și recunoașterea treptată a competențelor digitale, asigurându-se că cadrele didactice (sau orice grup relevant) dobândesc competențe în domeniul tehnologiilor digitale. Procesul implică identificarea și îndeplinirea unor sarcini specifice pentru a consolida competența în fiecare etapă a procesului, conducând, în cele din urmă, la o înțelegere cuprinzătoare a competențelor digitale.
Cadrul reprezintă un răspuns la creșterea gradului de conștientizare în multe state membre ale Uniunii Europene cu privire la faptul că cadrele didactice au nevoie de un set de competențe digitale specifice profesiei lor pentru a putea utiliza potențialul tehnologiilor digitale pentru promovarea și inovarea educației. În același timp, cadrul promovează o platformă de dezbatere, axată pe un limbaj și o înțelegere comune, care servește drept bază pentru dezvoltarea, compararea și discutarea diferitelor instrumente menite să consolideze competențele digitale ale educatorilor la nivel național, regional sau local.
Cadrul DigCompEdu prevede:
- O bază solidă pentru orientarea politicilor în toate domeniile.
- Un model flexibil care să permită părților interesate să creeze instrumente specifice adaptate nevoilor lor, fără a fi nevoite să dezvolte o bază conceptuală de la zero.
- Un limbaj comun și o înțelegere care să faciliteze dialogul și schimbul de bune practici între țări.
- Un set de puncte de referință pentru ca statele membre și alte părți interesate să verifice exhaustivitatea și alinierea instrumentelor și sistemelor existente și viitoare.
Cadrul se bazează pe activitatea desfășurată de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene cu privire la misiunea directorului general (DG EAC) al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene.
Localizarea documentului în limba letonă a fost furnizată ca parte a proiectului Comisiei Europene privind Platforma europeană pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital din Letonia (nr. 2020-LV-IA-0217).
© Comisia Europeană