Masteratul Procesarea Limbii Naturale (NLP) este un program de cercetare desfășurat în limba engleză în cadrul Facultății de Matematică și Informatică, din cadrul Universității din București. Programul NLP este unul dintre primele de acest gen din România și se bazează pe o tradiție îndelungată și robustă, începând cu munca de pionierat în lingvistică matematică și computațională a lui Solomon Marcus din anii ’60 care este continuată până în prezent de către nume cunoscute de cercetători în NLP.
Principalele obiective ale Masterului sunt formarea de specialiști cu cunoștințe solide în domeniul Prelucrării Limbii Naturale și Prelucrarea Informației, să ofere absolvenților o vastă pregătire teoretică și practică combinată cu cele mai recente evoluții în domeniu.
De asemenea, ne așteptăm și încurajăm ca o parte din absolvenții acestui program să își îmbunătățească în continuare expertiza prin urmarirea unor studii doctorale, fie la Universitatea din București (în cadrul Școlii Doctorale de Informatică, fie la Școala Doctorală Interdisciplinară), fie în străinătate, în cadrul instituțiile partenerilor noștri din întreaga lume.
Curriculum-ul anului I conține 6 discipline fundamentale, pregătitoare pentru cursurile ulterioare din cadrul programului. Curriculum-ul din anul II contine 5 discipline avansate si de specialitate, indrumand studentii catre dobandirea unei pregatiri complexe si interdisciplinare, fiind orientate atat spre cercetare, cat si catre industrie. Programul din fiecare an este completat de cursuri opționale pentru a completa cunoștințele studenților despre subiecte NLP și lingvistică computațională sau conexă domeniile informaticii.
Programul se bazează pe un cadru didactic puternic și modern, cu prezență constantă în principalele reviste și conferințe NLP. Vom promova o atmosferă modernă, deschisă și colegială, bazată pe respectul și recunoașterea reciprocă a fiecărui membru al comunității. Masterul se adresează tuturor membrilor interesați de Procesarea limbajului natural și lingvistica computațională, va promova egalitatea de gen și nu va tolera nicio discriminare, indiferent de natura acesteia (sex, religie, rasă, etnie, vârstă etc.).