Informații privind contextul

Oportunitățile de finanțare pentru perfecționare și recalificare pentru a sprijini competențele digitale ale persoanelor și organizațiilor sunt disponibile sub formă de împrumuturi, granturi și instrumente financiare. Pentru perioada 2021-2026, majoritatea activităților din domeniul transformării digitale sunt finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar și ca activități în cadrul programelor de granturi Orizont, Erasmus +, fondurile ESI și SEE. Puteți găsi mai multe informații pe pagina site-ului austriac dedicat redresării și rezilienței, Digital Austria.

Mecanismul de redresare și reziliență

Planul austriac de redresare și reziliență are o cotă digitală de 52,8 % (1.8 miliarde EUR). Planul va contribui la tranziția digitală a Austriei în mai multe domenii.

Două măsuri de sprijinire a transformării digitale a întreprinderilor și a IMM-urilor fac parte din Planul austriac de redresare și reziliență. În cadrul primei măsuri, întreprinderile care investesc în digitalizarea modelelor de afaceri, a proceselor și a măsurilor de securitate cibernetică sunt eligibile pentru o primă de investiții. Până în 2025, se preconizează că cel puțin 7,000 de întreprinderi vor primi finanțare în valoare totală de 69 milioane de euro. Măsura specifică IMM-urilor cuprinde două programe de sprijin: (I) KMU.DIGITAL, care oferă consiliere și sprijin pentru punerea în aplicare a proiectelor de digitalizare, și (ii) KMUspecific comerțului electronic. Programul de comerț electronic. Bugetul total disponibil pentru cele două programe este de 32 milioane de euro. În plus, pe întreg teritoriul Austriei au fost înființate șase centre de inovare digitală cu foci geografice și tematice distincte. Acestea vor fi completate de centre europene de inovare digitală ca răspuns la o cerere de propuneri actuală.

Finanțare națională

Întreprinderile sunt, de asemenea, încurajate să ofere formare în domeniul TIC, în special IMM-uri. A fost lansat un program federal de sprijin, cu un buget de 2.6 milioane EUR, pentru a dezvolta competențele angajaților în domeniul gestionării IT, al securității cibernetice, al serviciilor de cloud computing și al comerțului electronic. Acest „Qualifizierungsoffensiveoferă vouchere pentru competențe digitale și „tabere digitale pro bootcamp”, unde participanții sunt instruiți timp de 4 săptămâni.
Prin
intermediul inițiativei „Digi Scheck”, Ministerul Federal al Muncii și Economiei finanțează cursuri de formare pentru ucenici care consolidează competențele profesionale și interprofesionale ale acestora în ceea ce privește aptitudinile orientate spre viitor în domeniul digitalizării, al protecției climei, al durabilității, al gestionării energiei și a resurselor și al internaționalizării, ca parte a formării duale prin intermediul granturilor. Până la 500 EUR per curs, cu maximum trei cursuri pe an, vor fi sprijinite prin finanțare publică.

Mai multe proiecte și activități în sectorul STIM sunt programate între 2022 și 2024, în efortul de a orienta studenții și femeile către TIC. În programele legate de TIC, inteligența artificială (IA), securitatea cibernetică, internetul obiectelor și e-guvernare, vor fi create 3,700 de noi spații de studiu. În plus, în anul universitar 2023/24 se va înființa Technische Universität für Digitalisierung und Digitale Transformation în Linz, o nouă universitate tehnică pentru digitalizare și transformare digitală. Actualitatea despre TU DuDT este disponibilă pe Linz News.

Mai multe opțiuni de finanțare sunt disponibile și pe platforma pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital. Puteți găsi o listă pentru Austria pe acest link.