Un nou program de masterat al UE în domeniul calculului de înaltă performanță (HPC) începe în curând! Următorul termen de depunere a candidaturilor este 28 februarie 2023.
Dezvoltat de consorțiul european HPC Leading Education Activities (EUMaster4HPC) și finanțat prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, noul program este acum deschis pentru candidaturi.
De ce acest masterat?
EUMaster4HPC subliniază colaborarea în întreaga Europă cu paradigme de predare inovatoare, inclusiv predarea în comun și dezvoltarea în cooperare a unui conținut nou bazat pe cei mai buni specialiști în educația HPC în Europa.
Programul inovator include o nouă programă de învățământ orientată spre viitor, planuri de studiu, materiale și metodologii concepute de consorțiul EUMaster4HPC, care cuprinde universități de vârf din UE: Universitateadin Luxemburg, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), Universitatea „St Kliment Ohridski” din Sofia, UPC: Universitat Politècnica de Catalunya, Politecnico di Milano, Universitatea Sorbonne, Università della Svizzera italiana, Institutul Regal de Tehnologie KTH. Zeci de alte universități din întreaga Europă participă, de asemenea, la proiect.
EUMaster4HPC va oferi burse studenților. Numai solicitanții care provin din statele membre ale EuroHPC sunt eligibili pentru aceste burse finanțate de Uniunea Europeană. Cetățenii unei țări din afara UE/nemembre a EuroHPC pot fi eligibili pentru alte burse, granturi și ajutoare financiare.
Angajatorii, cercetătorii, specialiștii în HPC, centrele de supercalcul, CEP și furnizorii de tehnologie vor sprijini, de asemenea, punerea în aplicare a acestui program, care va oferi baza pentru alte programe educaționale naționale și paneuropene în domeniul HPC în întreaga Europă.
Ce veți învăța?
În mod unic european, programul se va concentra pe consolidarea ecosistemului european de înaltă performanță și va răspunde nevoii tot mai mari de competențe digitale avansate în acest domeniu. Având în vedere că calculul de înaltă performanță câștigă din ce în ce mai mult, acesta are potențialul de a accelera în mod dramatic transformarea digitală și sustenabilitatea principalelor sectoare economice (și energetice). Absolvenții vor deveni profesioniști calificați în domeniul HPC/HPDA/IA, cu o înțelegere a ecosistemului HPC de talie mondială și a aplicațiilor acestuia în diferite domenii științifice și industriale.
Un accent deosebit pe mobilitatea studenților și a cadrelor didactice le va permite acestora să dobândească rapid experiență prin stagii și expunerea la centrele europene de supercalcul.