Tehnologiile emergente sunt al doilea curs, dezvoltat în cadrul inițiativei „Digital SkillUp” – un proiect care sprijină pilonul de învățare al Platformei pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital și urmărește să pună la dispoziția tuturor cetățenilor și întreprinderilor europene cunoștințele de bază privind tehnologiile emergente. În mod similar cu primul curs al inițiativei, revoluția digitală, tehnologiile emergente aplică un limbaj netehnic pentru a ilustra concepte esențiale, care stau la baza fiecărui tip de tehnologie.
Detalii privind cursul
Cursul se concentrează pe tema tehnologiilor emergente, de la istoria și evoluția lor, la proiecții privind impactul lor viitor asupra locurilor de muncă, a întreprinderilor și a vieții sociale. Pentru a ilustra mai în detaliu aceste concepte, trei tehnologii emergente sunt explorate în profunzime, cu multiple exemple din viața reală din diferite industrii și aplicații personale. Cursul este împărțit în 5 capitole, fiecare dedicat unui tip de tehnologie emergentă, o introducere și o concluzie, care încurajează cursanții să reflecteze asupra implicațiilor tehnologiilor emergente asupra lumii muncii și a vieții de zi cu zi. Capitolele sunt defalcate în continuare în secțiuni de informații de dimensiuni mici (până la 45 minute fiecare). Cursul prezintă următoarele tehnologii:
Internetul obiectelor (IoT)
Internetul obiectelor este o rețea de dispozitive electronice (sau „lucruri”) care conțin senzori, software și alte tehnologii conectate la internet pentru a face schimb de date și a interacționa cu alte dispozitive și persoane. Având în vedere că tot mai multe dispozitive sunt conectate la fiecare secundă, evoluțiile tehnologiei IO aduc beneficii în ceea ce privește productivitatea și eficiența. În plus, multe medii devin „inteligente”: locuințele inteligente, fermele inteligente, școlile inteligente, orașele inteligente și internetul obiectelor reprezintă un element-cheie care favorizează acest fenomen. Acest curs explorează internetul obiectelor: elementele sale esențiale, condițiile prealabile și caracteristicile sale, precum și diferitele sale aplicații pentru a demonstra impactul tehnologiei asupra sectoarelor industriale cheie și modul în care aceasta transformă viața de zi cu zi.
Robotică
Capitolul 3 din cursul „Tehnologii emergente” se concentrează pe tema roboticii, în special în contextul automatizării. Este nevoie de cursanți prin dezvoltarea domeniului roboticii, prin interdependența sa cu inteligența artificială (IA) și prin diferitele sale aplicații: de la mașini de tuns iarba și aspiratoare robotice, la roboți utilizați în producție (roboți industriali) și la asistență medicală.
Realitate augmentată/Realitate virtuală/Realitate mixtă
Realitatea augmentată, virtuală și mixtă este interconectată, iar interfețele digitale evoluează într-un ritm rapid. Capitolul dedicat acestor tehnologii explorează aplicațiile lor dincolo de industria jocurilor și a divertismentului. În prezent, AR/VR și MR permit furnizorilor de formare să furnizeze conținut de la distanță, medicilor să efectueze intervenții chirurgicale de la distanță și permite o varietate de abordări și modele inovatoare.
Fiecare capitol, dedicat unui tip de tehnologie emergentă, dedică, de asemenea, o secțiune privind posibilele roluri profesionale și rezultatele carierei care decurg din fiecare domeniu. Până la sfârșitul cursului, cursanții își vor îmbunătăți înțelegerea tehnologiilor emergente și a modalităților prin care pot interacționa pentru a se completa reciproc. Aceștia vor putea, de asemenea, să descrie perspectivele de carieră potențiale și să ia în considerare studierea în continuare a acestui subiect.
Cursul
privind tehnologiile emergente stabilește o înțelegere generală a ceea ce sunt și ar putea fi tehnologiile emergente în viitor, oferind o imagine de ansamblu asupra impactului, aplicațiilor și implicațiilor în ansamblu.