Dell Technologies a colaborat recent cu Institutul pentru viitor (IFTF) și cu 20 de experți din întreaga lume pentru a proiecta în viitor, prognozează modul în care tehnologiile emergente – cum ar fi inteligența artificială (IA) și internetul obiectelor (IoT) – vor remodela modul în care trăim și lucrăm până în 2030 și vor colecta informații care vor ajuta întreprinderile să navigheze în următorul deceniu. Experții au ajuns la concluzia că ne aflăm în pragul următoarei ere a parteneriatelor om-mașină.
Peste 8 din 10 (82 %) lideri se așteaptă ca oamenii și mașinile să lucreze ca echipe integrate în cadrul organizației lor în decurs de cinci ani (26 % afirmă că forța lor de muncă și mașinile lor funcționează deja cu succes în acest mod). Cu toate acestea, ei sunt divizați de ceea ce va însemna această schimbare pentru ei, pentru întreprinderile lor și chiar pentru întreaga lume.
Putem vedea acest decalaj în modul în care liderii prognozează viitorul. Cincizeci la sută dintre liderii întreprinderilor consideră că sistemele automatizate își vor elibera timpul – ceea ce înseamnă că unul din doi nu împărtășește acest punct de vedere. Peste 4 din 10 (42 %) consideră că vor avea mai multă satisfacție la locul de muncă în viitor prin descărcarea sarcinilor pe care nu doresc să le facă mașinilor – ceea ce sugerează că 58 % cred altceva altceva și nu reușesc să profite de posibilitatea de a utiliza sisteme automatizate pentru a-și elibera timpul pentru acțiuni la o comandă mai mare, cu accent pe creativitate, educație și strategie.
Aproape 6 din 10 (56 %) afirmă că școlile vor trebui să predea cum să învețe mai degrabă decât ce să învețe pentru a pregăti elevii pentru locuri de muncă care nu există încă (coroborând previziunile IFTF potrivit cărora 85 % din locurile de muncă care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate) – dar 44 % nu sunt de acord. Aceste puncte de vedere diferite ar putea îngreuna pregătirea cu încredere a liderilor din mediul de afaceri pentru un viitor aflat în evoluție.
Pe lângă faptul că întreprinderile sunt afectate de viziuni opuse ale viitorului, ele se confruntă și cu obstacole în calea funcționării unei întreprinderi digitale de succes în 2030. Multe dintre ele nu evoluează suficient de rapid și sunt suficient de profunde pentru a depăși aceste obstacole. Doar 27 % au pătruns digital în toate acțiunile lor. Majoritatea (57 %) întreprinderilor se străduiesc să țină pasul cu ritmul schimbării, iar 93 % se luptă cu o anumită formă de barieră pentru a deveni o întreprindere digitală de succes în 2030 și ulterior. Prea multe întreprinderi (61 %) sunt sprijinite de o viziune și o strategie digitale insuficiente, manifestate, printre altele, de lipsa de date privind randamentul investițiilor pentru a demonstra valoarea transformării digitale și a sprijinului și sponsorizării la nivel înalt.
Aceeași proporție se confruntă cu un deficit de competențe, cu lipsa de adeziune a angajaților și cu o cultură a forței de muncă rezistentă la schimbare. Mai mult de jumătate fac cu tehnologii învechite care nu pot funcționa suficient de rapid, supraîncărcarea datelor, protecția vieții private și securitatea cibernetică. În plus, 51 % recunosc că au instituit măsuri ineficace în materie de securitate cibernetică și 59 % consideră că forța lor de muncă nu este suficient de savuroasă în materie de securitate.