Bune Practici

Circulară pentru fete

Obiectivul principal al fetelor Go Circular este de a înzestra cel puțin 40,000 de fete cu vârste cuprinse între 14 și 19 de ani din întreaga Europă cu competențe digitale și antreprenoriale prin intermediul unui program de învățare online privind economia circulară. Proiectul contribuie la obiectivele în materie de egalitate de gen ale PAED 2021-2027 și sprijină îndeaproape inițiativa emblematică „ Deep Tech Talent Initiative” a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), introducând subiecte de tehnologie profundă în programele școlare din întreaga Europă.

În centrul proiectului se află spațiul de învățare circulară (SJC) – o platformă de învățare online care le oferă elevilor posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele cu privire la economia circulară, dobândind în același timp competențe digitale. Pe baza unei abordări bazate pe învățarea prin practică, programul de învățare este aliniat la mai multe cadre europene de competențe: DigComp, EntreComp și GreenComp.

Aflați mai multe despre inițiativă

Module de formare

Toate modulele de învățare privind SJC sunt concepute de comunitatea EIT și vizează înzestrarea cursanților cu competențe digitale și sensibilizarea cu privire la provocările legate de extracția, consumul și reutilizarea durabilă a resurselor naturale. Modulele abordează o gamă largă de subiecte și industrii, cum ar fi materiile prime, industria prelucrătoare, mobilitatea, alimentele, sănătatea, clima și tehnologia informației. La finalizarea programului online GGC, elevii utilizează instrumente digitale și se implică în activități precum planificarea campaniilor pe platformele de comunicare socială, crearea de machete de aplicații și elaborarea de planuri de afaceri. Elevii pot alege între 13 module tematice la diferite niveluri de dificultate aliniate la cadrul DigComp – intermediar, avansat sau expert.

Model de predare

S-au depus eforturi considerabile pentru crearea unei relații solide cu profesorii, favorizând integrarea proiectului în programele școlare. Profesorii au jucat un rol esențial în punerea în aplicare a programului, deoarece au motivat și îndrumat elevii, dedică ore de curs proiectului sau organizând ateliere extrașcolare. Echipa de proiect a oferit cursuri de formare a cadrelor didactice și asistență tehnică și a creat ghiduri pentru cadrele didactice, care includ orientări detaliate, sfaturi și sugestii, precum și activități alternative privind punerea în aplicare a fiecărui modul în sala de clasă.

Eveniment anual de aprindere

Forumul Femeile și fetele în domeniile STIM (WGSF) este evenimentul emblematic anual al circularei Girls Go, care găzduiește discuții la nivel înalt privind eliminarea prejudecăților de gen din disciplinele STIM și TIC, pentru a inspira viitoarele acțiuni ale UE pe aceste teme. De asemenea, programul sărbătorește participarea la proiect a mii de fete din mai multe țări europene și le oferă posibilitatea de a se întâlni cu mentori de inspirație din țările lor respective.

În 2021, WGSF a reunit online 500 de participanți, inclusiv principalele părți interesate, cum ar fi Comisia Europeană, EIT Women sau Coaliția STIM a UE. În 2022, a doua ediție a Forumului „Femeile și fetele în domeniul STIM” a avut loc în format hibrid, cu 900 de participanți online și cu prezență fizică la Bruxelles. 60 % dintre participanții online nu au realizat programul GGC, ceea ce a demonstrat raza largă de acțiune a forumului, ceea ce a condus la potențiale parteneriate strategice viitoare.

De ce este Girls go Circular o bună practică?

Circulara fetelor a început în 2020, cu o etapă-pilot în șase țări: Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, România și Serbia. În 2021, proiectul s-a extins la Ungaria și Polonia, iar în 2022, Lituania și Slovenia s-au alăturat, de asemenea, proiectului. Macedonia de Nord, Muntenegrul, Cipru și Armenia au participat la proiect în calitate de țări invitate.

În sprijinul studenților afectați de războiul împotriva Ucrainei, Girls Go Circular și-a tradus toate materialele didactice în limba ucraineană, iar în 2022 au avut loc ateliere în cinci orașe ucrainene. Spațiul de învățare circulară s-a extins în mod semnificativ, găzduind două module introductive, 13 module tematice, 12 de limbi și peste 60,000 de utilizatori înregistrați. Peste 26,000 de fete din + 700 de școli din întreaga Europă au îndeplinit cerințele de bază și au absolvit programul de învățare. În perioada 2021-2022, Forumul „Femeile și fetele în domeniul STIM” s-a înființat ca eveniment emblematic al Girls Go Circular, reunind peste 400 de participanți la prima ediție și peste 900 în a doua ediție.

Ce trebuie făcut pentru circulara Girls go

Circulara fetelor se va extinde în toate statele membre ale UE în următorii ani, ajungând la 22 de țări în 2023. Odată cu extinderea la UE-27, proiectul va fi deschis mai multor țări, deoarece resursele vor fi traduse în limbile respective.

În plus, proiectul va continua formarea fetelor din Ucraina, cu planuri de colaborare cu mai multe ONG-uri educaționale pentru a sprijini studenții și educatorii ucraineni. Vor fi incluse, de asemenea, mai multe țări din Balcanii de Vest, întrucât Serbia și Croația fac parte din lista oficială de informare, iar partenerii proiectului din Macedonia de Nord și Muntenegru manifestă, de asemenea, un interes deosebit pentru punerea în aplicare a programului.

În anii următori, platforma de învățare va fi adaptată din punct de vedere structural la numărul tot mai mare de elevi și module de învățare disponibile pentru a oferi parcursuri de învățare diferite în funcție de interesele elevilor. Viitoarele module de învățare privind spațiul de învățare circulară vor pune un accent și mai puternic pe cunoștințele și competențele din domeniul tehnologiei profunde.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

05/12/2023T00:00:00
Când se termină

03/12/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

European Union
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici