Bune Practici

BE Digital Together – Belgia

„BE Digital Together” este o inițiativă a guvernului belgian menită să abordeze numărul insuficient de femei care lucrează în domeniul TIC și STIM, atât în Belgia, cât și în întreaga Uniune Europeană. În Belgia, doar aproximativ 19 % dintre experții în domeniul digital sunt femei și mai puțin de 8 femei din 1.000 sunt absolvenți STIM. Inițiativa a fost lansată de Ministerul Economiei din Belgia, cu sprijinul partenerilor sociali și al agențiilor de ocupare a forței de muncă, inclusiv Digital Vlandereen, Actiris, Bruxelles Formation, Hub.brussel și multe altele.

Context și obiective

Femeile reprezintă 52 % din populația Belgiei, dar numai 17 % lucrează în sectorul digital. Această disparitate de gen este evidentă în special în anumite sectoare, care se confruntă deja cu perturbări și deficite grave și care au potențialul de a deveni o problemă economică reală. De fapt, un studiu realizat de Agoria, federația tehnică belgiană, estimează că până în 2030 vor exista aproape 600.000 de locuri de muncă neocupate în Belgia, ceea ce va duce la o pierdere de aproximativ 60 miliarde de euro.

Alți 300.000 de lucrători vor trebui să fie concediați până în 2030 pentru a preveni pierderea locurilor de muncă. În total, deteriorarea decalajului de gen în materie de competențe digitale asupra PIB-ului belgian până în 2030 ar putea însemna o reducere cu peste 17 %. Ca atare, unul dintre principalele obiective ale inițiativei „Be Digital Together” este de a promova recrutarea femeilor în domeniul TIC sau în alte sectoare care necesită lucrători cu competențe digitale solide. De asemenea, organizația încurajează și sprijină antreprenoriatul în rândul femeilor și oferă un registru de mărturii ale femeilor care lucrează în domeniul tehnologiei și al politicii digitale.

De ce este aceasta o bună practică?

„BE Digital Together” face parte dintr-un plan pe 5 ani elaborat de guvernul federal belgian, de Ministerul Economiei, de parteneri din sectorul privat și de agenții publice pentru promovarea locurilor de muncă în domeniile STIM și TIC ca parcursuri profesionale pentru femei și fete, strategia „Femeile în sectorul digital”.

Obiectivele strategiei sunt de a analiza și de a cerceta disparitatea de gen și originile sale, de a sensibiliza publicul cu privire la importanța acestei probleme și de a se asigura că grupurile vulnerabile nu sunt lăsate în urmă. Inițiativa „BE Digital Together” urmărește să abordeze diferența de remunerare de 19 % din sectorul TIC din Belgia și oferă sprijin prin intermediul platformei online, care include cursuri de formare, ateliere, programe de perfecționare și informații privind competențele pentru femei, având în vedere o carieră în tehnologie.

Platforma are un punctaj ridicat în ceea ce privește accesibilitatea – este disponibilă în 4 de limbi (franceză, germană, neerlandeză și engleză). Registrul său de inițiative este complet de informații relevante și interactive, cu cursuri de formare și resurse adaptate pentru a sprijini dezvoltarea competențelor digitale specifice.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/12/2021T23:00:00
Când se termină

31/12/2021T23:10:00
Zonă Georgrafică​

Belgium
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici