Bune Practici

Digaleberufe.at – Platforma de orientare profesională

În Austria lipsesc peste 24.000 de specialiști IT, iar la nivel european se va înregistra un deficit de încă 11 milioane de specialiști IT în următorii 8 ani. Platforma online digitalberufe.at oferă informații și orientare cu privire la profesiile digitale și conține o gamă largă de profiluri profesionale, precum și o perspectivă multimedia asupra lumii profesiilor digitale și a viitorului acesteia.

Platforma de orientare profesională digitalberufe.at este o inițiativă a Ministerului Federal al Educației, Științei și Cercetării, Internetoffensive Österreich și whatchado GmbH. Acest lucru a dus la crearea unei platforme de orientare pentru profesiile digitale, care oferă informații cu privire la întreaga gamă de domenii profesionale digitale. Astfel, platforma contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile de angajare în sectorul digital în Austria și la promovarea interesului pentru profesiile digitale.

Context și principalele activități

Potrivit unui sondaj Eurostat, 55 % dintre întreprinderi au întâmpinat deja dificultăți în recrutarea și angajarea de profesioniști în domeniul TIC în 2019. Motivele care stau la baza acestei situații sunt lipsa candidaturilor, lipsa calificărilor suficiente și așteptările salariale divergente. Aceste evoluții ar putea afecta competitivitatea statelor membre ale UE.

Informarea și orientarea profesională în profesiile digitale sunt măsuri esențiale pentru contracararea problemei. Acestea formează nucleul digitalberufe.at. În acest sens, site-ul internet abordează în mod specific următoarele întrebări:

  • În ce sectoare sunt reprezentate profesiile respective?
  • Care sunt perspectivele de viitor ale fiecărei profesii în parte?
  • Ce competențe sunt necesare pentru a lucra în domeniul profesional la cerere?

Platforma vizează următoarele grupuri-țintă:

  • Profesori: aceștia primesc informații pentru sala de clasă, precum și materiale didactice care pot fi descărcate gratuit pentru a introduce în mod creativ elevii în profesiile digitale.
  • Elevi: acestora li se oferă un ghid de orientare cu informații practice privind profesiile digitale.
  • Părinții: aceștia beneficiază de acces la tema profesiilor digitale și de informații privind profesiile viitorului.

Ca platformă de orientare, portalul utilizează o funcție de corelare pentru a arăta exact acele oportunități care corespund intereselor utilizatorului. Utilizatorii trebuie să răspundă la paisprezece întrebări scurte cu privire la interesele actuale și apoi să primească materiale video relevante. Aceste materiale video conțin povești ale persoanelor care lucrează în profesii digitale.

Conținutul este împărțit în domenii profesionale de proiectare și dezvoltare, Operațiunea &Security și aplicații digitale. În cadrul acestor categorii, există descrieri ale domeniilor profesionale, ale perspectivelor de viitor, ale salariilor inițiale și ale parcursurilor de formare.

În plus, profesorii pot descărca documente în format PDF. Acestea descriu diferitele profesii și sugerează sarcini adecvate pentru elevi.

De ce este aceasta o bună practică? Domeniu de aplicare, structură și multimodalitate

Portalul digitaleberufe.at oferă o utilizare individuală autodirecționată, dar poate fi utilizat și în contextul cursurilor de orientare profesională sau în sala de clasă. Acest lucru promovează utilizarea intensivă și extinderea domeniului de aplicare al portalului, care se caracterizează printr-un grad ridicat de transparență și conținut multimedia: Materialele video oferă o perspectivă animată asupra situației profesionale respective, iar informațiile sunt structurate și elaborate în detaliu: În cadrul celor trei domenii profesionale: „Proiectarea și dezvoltarea”, „Operațiunea &Securitate” și „Aplicații digitale”, platforma descrie perspectivele viitoare, salariile inițiale și parcursurile de formare.

Acest lucru sporește cunoștințele generale cu privire la diferite profesii și promovează dobândirea de viitori profesioniști în domeniul IT.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/12/2018T23:00:00
Când se termină

31/12/2018T23:15:00
Zonă Georgrafică​

Austria
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici