Bune Practici

DigComp-CERT – Certificat pentru competențe digitale în Austria

DigComp-CERT este unul dintre primele sisteme ușor accesibile, incluzive și cuprinzătoare de certificare a competențelor digitale pe baza cadrului DigComp. Acesta a fost dezvoltat în 2021, după mai mult de doi ani de îmbunătățire iterativă și de selecție a elementelor de către Ministerul Federal al Afacerilor Digitale și Economice și de către asociația fit4internet și a fost publicat în 2022.

DigComp-CERT constă într-un test online privind cunoștințele generale digitale pentru viața și munca de zi cu zi(fit4InternetDig-CERT), de la nivelul 1 la nivelul 5, precum și o evaluare individuală a competențelor digitale formale, informale sau non-formale menționate în Cadrul DigComp.

Disponibilitatea acestor componente (testare și evaluare individuală) este importantă, deoarece profilurile de competențe digitale pot varia foarte mult. Pe de o parte, toți cetățenii au nevoie de cunoștințe și competențe digitale generale, astfel cum sunt definite în fit4internet Dig-CERT, pentru a naviga cu încredere în viața de zi cu zi și pentru a lucra utilizând servicii digitale. Pe de altă parte, evaluarea individuală a competențelor digitale (care nu este obligatorie) oferă cetățenilor posibilitatea de a arăta în ce domeniu și în ce măsură au dobândit cunoștințe și competențe digitale specifice.

Acest sistem de certificare incluziv este accesibil oricărui cetățean austriac care dorește să își certifice competențele digitale în mod independent, începând cu vârsta de 15 ani.

Acesta este, de asemenea, adecvat pentru:

  • persoanele care au un nivel scăzut de competențe digitale și doresc să schimbe acest lucru,
  • persoane de orice vârstă și în orice poziție profesională care doresc să știe unde se află în ceea ce privește competențele lor digitale;
  • persoanele care doresc să își certifice competențele digitale (de exemplu, pentru cererile de locuri de muncă);
  • orice persoană interesată de extinderea continuă a propriilor competențe digitale;
  • Managerii de resurse umane care doresc să fie ghidați de un cadru pentru dezvoltarea (în continuare) a competențelor digitale ale angajaților lor, organizații care doresc să prezinte competențele digitale ale angajaților lor la nivel intern și extern într-un mod standardizat.

În 2021, peste 800 de persoane s-au înregistrat pe platforma DigComp-CERT și au fost eliberate peste 200 de certificate. În 2022, proiectul urmărește să optimizeze și să disemineze DigComp-CERT și să dezvolte și să gestioneze în continuare elementele DigComp.

Sistemul DigComp-CERT se bazează nu numai pe Cadrul DigComp, ci și pe CEC/NQR compatibil și dezvoltat în conformitate cu evoluțiile de la nivelul UE (EDCI/Europass etc.) și, prin urmare, poate fi aplicat în orice altă țară europeană.

© fizkes pe Shutterstock.com

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

29/05/2021T22:00:00
Când se termină

30/12/2022T23:00:00
Zonă Georgrafică​

Austria
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici