Bune Practici

Hackathonul studențesc: România fără dosar, ediția a II-a.

null ”Hackathonul studențesc: România fără dosar” este modalitatea prin care studenții pot contribui la accelerarea procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative. Pe Acest concurs va avea loc la Palatul Parlamentului pe data de 9 noiembrie. Dacă la prima ediție au participat doar echipe de la Facultatea de Științe Politice și de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, anul acesta s-au putut înscrie echipe studențești de la orice universitate din România. Toate echipele vor participa la un seminar de Design Thinking, un concept modern de rezolvare a problemelor în care se folosește o strategie cognitivă. Temele de anul acestea sunt încurajarea plății electronice și integrarea instituțiilor publice în ghișeul.ro.

Din 4 iulie 2023, dosarul cu șină a fost declarat interzis prin lege în România. Simbol al birocrației excesive care caracterizează serviciile publice din România, acest dosar cu șină a fost puternic ancorat în relațiile cotidiene ale cetățenilor cu instituțiile de stat, a devenit aproape un obiect de patrimoniu național. România fără Dosar este o campanie prin care o lege bună este transformată într-un proces de bune practici la nivel național.

Mai exact, din 4 iulie, toate instituțiile publice nu pot solicita dosar cu șină, ca și orice fel de articol de birotică sau papetărie. Similar, instituțiile publice nu mai pot solicita copii ale unor cărți de identitate, ale altor documente sau avize emise de administrația publică.

Aproape 2 miliarde de euro din PNRR sunt destinate digitalizării sectorului public, conectivității și securității cibernetice, fiind și cea mai semnificativă contribuție din toate cele 15 componente ale PNRR. La acestea se adaugă și alte proiecte finanțate din fonduri europene, bugetul de stat sau parteneriate publice-private, care au ca scop modernizarea și digitalizarea interacțiunii românilor cu serviciile publice.

Câteva din variantele de a obține acte sau de a depune documentație pentru o operațiune care presupune interacțiunea cu administrația publică de stat sunt Ghișeul, Roeid, PCUE, Hub.mai.gov.ro.

Mai exact, GHIȘEUL Obține cazierul judiciar electronic, plătește taxe și accesează alte servicii publice simplu, rapid și sigur! Peste 1,8 milioane de români au cont Ghișeul.ro. ROEID Asigură identitatea digitală a cetățenilor în toate platformele digitale pe care statul român le administrează. PCUE Prin Punctul de Contact Unic electronic se pot transmite declarațiile sau cererile necesare pentru obținerea serviciilor publice. HUB.MAI.GOV.RO Portal de servicii și informații la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Cetățenii cărora le vor fi induși în eroare de funcționarii rezistenți la schimbări, mai exact dacă le vor fi cerute dosare cu șină, alte obiecte de papetărie sau copii după documente, pot trimite o sesizare prefectului din județul respectiv prin link-ul Semnează un ”Dosar”.

De asemenea, cei ce lucrează în administrație și se simt sub presiune din partea colegilor or superiorilor pentru a continua practica solicitării dosarelor sau a altor obiecte de papetărie, pot scrie direct angajaților ”România fără dosar” pe WhatsApp. Schimbarea nu este simplă, mai ales după ce o practică de zeci de ani s-a osificat în societate și mai ales în administrația publică. De asemenea, oricine vrea să devină un ambasador al acestei legi, poate consulta textul original și poate disemina informația în ceea ce privește drepturile de care se bucură fiecare cetățean.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

08/11/2022T10:00:00
Când se termină

08/11/2022T18:00:00
Zonă Georgrafică​

România

Cele mai noi Bune Practici