Bune Practici

Inginer feminin al anului – Slovenia

În Europa, doar aproximativ un sfert dintre fete studiază STIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), în comparație cu una din trei în Slovenia. De ce fetele nu aleg cariere în domeniul ingineriei? Pentru a reduce disparitatea de gen în domeniile STIM și informatică, trebuie atrase mai multe fete să studieze aceste discipline. Inginer de sex feminin al anului este un eveniment anual care s-a desfășurat în ultimii patru ani, cu peste 140 de femei participante.

Inginerul de sex feminin al anului nu este un concurs; este un premiu pentru a inspira tinerele fete să aleagă cariere în domeniul ingineriei. Premiul abordează problema „invizibilității” inginerilor femei în societate. Obiectivul său este de a oferi modele de urmat pentru tinerele fete și de a evidenția realizările muncii și contribuțiile la societatea inginerilor sloveni.

Context și activități principale

Potrivit unui sondaj realizat de Comisia Europeană, Slovenia are cea mai mare proporție de absolvenți STIM din toate țările europene. Cu 22.5 la 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani.
Potrivit Eurostat, în 2020, în UE vor exista aproape 6.6 milioane de femei de știință și ingineri (41 % din totalul angajaților din domeniul științei și ingineriei). Reprezentarea femeilor în industria prelucrătoare este de numai 22 %, în timp ce 46 % în sectorul serviciilor. Ponderea femeilor în știință și inginer în 2020 a variat considerabil între statele membre ale UE, de la 52 % în Lituania la 31 % în Ungaria și 37 % în Slovenia.

Beneficiarul premiului este selectat de un grup de părți interesate din grupul format din 10 finaliști care reprezintă societăți, organizații și alte asociații sau societăți slovene. Principalele criterii pentru alegerea candidaților sunt diversitatea: în ceea ce privește educația, vârsta, organizarea sau angajatorul, domeniul de activitate, înfățișarea anterioară și orientarea profesională.

De ce este aceasta o bună practică?

Acest criteriu evidențiază potențialul diferitelor opțiuni de carieră oferite de profesia de inginer și rezultatele pe care le pot obține femeile în cariera lor.

„Ideea că ingineria este predominant o profesie masculină devine din ce în ce mai mult o realitate îndepărtată, iar lumea se bazează, de asemenea, pe ingineri femei. În plus, astăzi, fiecare profesie în domeniul ingineriei este potrivită pentru fete”, explică Darko Švetak, redactor-șef și redactor-șef al revistei IRT3000, coorganizator al selecției.  Ceremonia de

anunțare a inginerului feminin al anului 2021 a avut loc la Palatul prezidențial sub patronajul dlui Borut Pahor, președintele Republicii Slovenia. Premiul a fost inițiat de Siemens Slovenia și este organizat în comun de revista IRT3000 și Mediade și face parte din inițiativa „Să fim ingineri!”.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

05/12/2023T00:00:00
Când se termină

05/12/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

Slovenia
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici