Bune Practici

Ingineri pentru o zi (Engenheiras por 1 dia) – Portugalia

Scopul inițiativei portugheze „Engenheiras Por Um Dia” (english: „Ingineri pentru o zi”) este de a promova materiile de inginerie și tehnologie în rândul elevilor din învățământul primar și secundar și, în același timp, de a deconstrui ideea că aceste materii sunt în principal de sex masculin. Un alt obiectiv al inițiativei este creșterea numărului de fete și femei care intră în domeniul TIC și reducerea inegalităților.

„Ingineri pentru o zi” a pilotat în 2017 pentru a aborda problema participării scăzute a femeilor la TIC în Portugalia, ca inițiativă a secretarului de stat pentru cetățenie
și egalitate al guvernului portughez. Programul este coordonat de Comisia pentru cetățenie și egalitate de gen (CIG) și INCoDe.2030, împreună cu Asociația portugheză pentru diversitate și incluziune (APPDI),Instituto Superior Técnico și Ordinul inginerilor și implică o rețea de 86 de entități partenere (dintre care 11 de municipalități), 52 de școli primare și secundare și 19 instituții de învățământ superior.

Principalele activități

„Inginerii pentru o zi” oferă o varietate de activități la care școlile pot participa pe tot parcursul anului școlar din Portugalia. Printre acestea se numără provocări de inginerie adaptate, vizite de studiu la întreprinderi tehnologice și universități specializate în TIC, care aduc un mentor din sectorul public sau privat, precum și multe ateliere tehnologice și inginerești.

Proiectul se află în prezent la ceade-a 5-a ediție (anul universitar 2021-2022) și numără peste 150 de parteneri din școli, întreprinderi, municipalități și instituții de învățământ superior. De la lansarea sa, „Engineers for a day” a angajat peste 12.000 de studenți în învățământul primar și secundar prin activități de mentorat și de roleplay, precum și prin provocări practice și de laborator.

De ce este aceasta o bună practică?

De la începutul său, în 2017, „Inginerii pentru o zi” a ajuns la 10,411 de tineri din învățământul primar și secundar și a organizat peste 460 de activități. În 2021, 10 de lice-pilot din toată Portugalia au avut șansa de a avea ingineri ca modele de urmat și de a învăța de la aceștia prin activități de mentorat.

Programul a crescut: și datorită dimensiunii și succesului său, aceasta a fost inclusă în documentele strategice esențiale ale guvernului portughez ca inițiativă care are un impact asupra indicatorilor de incluziune digitală pentru femei. „Inginerii pentru o zi” sunt integrați în Strategia națională pentru egalitate și nediscriminare – Portugalia Mai mult egal și în Planul de acțiune pentru tranziția digitală, împreună cuProgramul NCoDe.2030 al Inițiativei naționale privind competențele digitale I, și implică o rețea de 86 de entități partenere (dintre care 11 de municipalități), 52 de școli primare și secundare și 19 instituții de învățământ superior.

„Inginerii pentru o zi” au un punctaj ridicat în ceea ce privește sustenabilitatea: acesta este finanțat, de asemenea, prin intermediul Planului portughez de redresare și reziliență (PRR), care prevede investiții pentru creșterea numărului de femei cu competențe digitale și combaterea disparității de gen, prezente în sectorul TIC. Programele, care completează programul „Ingineri pentru o zi”, finanțate în cadrul planului, includ programul STEAM Impulso Jovens, extinderea rețelei Clubului Ciência Viva na Escola, Academia Portugal Digital și Emprego + Digital 2025 și altele.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

28/02/2017T23:00:00
Când se termină

28/02/2017T23:05:00
Zonă Georgrafică​

Portugal
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici