Bune Practici

Perfecționarea competențelor

Perfecționarea, instituită de Digital Portugal în 2020, este un program de referință la scară largă legat de strategia națională în materie de competențe digitale, care vizează perfecționarea și recalificarea forței de muncă din Portugalia. În același timp, obiectivul inițiativei este, de asemenea, de a se asigura că niciun cetățean nu este lăsat în urmă, stimulat de transformarea digitală și de apariția unor tehnologii noi și avansate. Programul se adresează, de asemenea, tuturor cetățenilor interesați și motivați să se implice în noi provocări profesionale și să se angajeze în proiecte și cariere în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). La un nivel mai larg, inițiativa sprijină cetățenii, angajații, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și întreprinderile: prin promovarea calificărilor în sectorul TIC și prin sprijinirea recalificării angajaților, cu accent pe sectorul digital, sporind competitivitatea întreprinderilor și a IMM-urilor.

Prin această abordare, Digital Portugal contribuie la piața portugheză a forței de muncă, asigurând accesul cetățenilor la o gamă largă de oportunități de carieră și pregătind terenul pentru dezvoltarea continuă în acest domeniu prin sprijinirea șomerilor și a profesioniștilor subangajați care doresc să intre în sectorul digital. Printre principalele părți interesate din spatele inițiativei UpSkill se numără reprezentanți atât din sectorul public, cât și din cel privat – guvernul portughez, Asociația portugheză pentru dezvoltarea comunicării (APDC), institutele politehnice, Serviciul național pentru ocuparea forței de muncă (IEFP), InCoDe 2030 și peste 20 de întreprinderi partenere.

Perfecționarea vizează recalificarea a 3,000 de lucrători și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă prin formarea și dezvoltarea competențelor digitale, de securitate a rețelelor și de programare și eliminarea lacunelor identificate în materie de competențe pe piața portugheză a forței de muncă, sporind în același timp capacitățile participanților de a asigura în mod direct locuri de muncă. Cele două cursuri de formare oferite în prezent de UpSkill se axează pe subiecte precum programarea și gestionarea platformelor și a rețelelor. Cursurile de formare în cadrul programului sunt structurate în două părți: o perioadă de studiu de 6 luni într-un institut politehnic, urmată de un stagiu de 3 luni într-o societate parteneră. De asemenea, este disponibil ajutor financiar, astfel încât persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și cele cu mai puține competențe să poată beneficia pe deplin de program: participanții primesc o bursă de 1,200 EUR pe lună pentru a acoperi cheltuielile de subzistență.

Prin această gamă largă de acțiuni specifice, obiectivul UpSkill este de a atrage și de a sprijini mai mulți profesioniști și mai bine calificați la toate nivelurile de competențe și în toate sectoarele economice și de a ajuta întreprinderile și întreprinderile să atragă talente și să rămână competitivi într-un mediu aflat în schimbare rapidă. Având în vedere demararea recentă a programului de actualizare a competențelor, rezultatele și analiza impactului acestuia nu sunt încă disponibile, iar sustenabilitatea pe termen lung nu a fost încă evaluată. Cu toate acestea, inițiativa a primit un număr mare de candidaturi și lansează acțiuni pentru a-și atinge obiectivul de 3,000 de absolvenți. Programul este disponibil în prezent în 9 dintre cele 18 de districte din Portugalia și oferă un site web ușor de navigat, instrumente pentru întreprinderi și stagii pentru absolvenți.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

05/12/2023T00:00:00
Când se termină

05/12/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

Portugal
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici