Bune Practici

Platforma MOOC Grande Ecole du Numérique (GEN) – Franța

Grande Ecole du Numérique (GEN) este un grup de interes public, lansat în 2015 de Ministerul Educației Superioare din Franța, de Ministerul Muncii, de Ministerul Tineretului și de Ministerul Afacerilor Digitale, precum și de mai multe societăți private (Groupe Caisse des dépôts, Société Générale și Orange). Grande Ecole du Numérique funcționează ca o rețea de sute de cursuri de formare în domeniul digital pe care GEN le certifică cu o etichetă de excelență. Grande Ecole du Numérique (GEN) oferă o platformă MOOC, care include o gamă largă de cursuri destinate unor categorii de public diferite, cu scopul de a îmbunătăți atât competențele digitale de bază, cât și pe cele mai avansate.

Scopuri și obiective

Grande Ecole du Numérique (GEN) are mai multe obiective în Franța. În primul rând, aceasta abordează problema nevoii tot mai mari de specialiști în domeniul digital și TIC, oferind formare specializată și acreditare. În al doilea rând, scopul său este de a facilita coeziunea socială, concentrându-se asupra persoanelor din afara lumii muncii, precum și asupra grupurilor defavorizate. În acest scop, GEN oferă formare și integrare pentru o serie de categorii de public, inclusiv pentru tineri, femei și rezidenți din zone urbane mai puțin dezvoltate și din zone rurale.

GEN monitorizează, de asemenea, competențele digitale ale participanților, evaluând modul în care acestea se dezvoltă pentru a identifica măsurile care trebuie luate pentru a reduce deficitul de talente în diferite regiuni. Programele de formare se bazează pe abordări solide, care acordă prioritate accesibilității și incluziunii digitale printr-o pedagogie și mentorat inovatoare. Scopul platformei MOOC este de a oferi acces la carierele viitorului, indiferent de mediul social, economic sau academic.

De ce este aceasta o bună practică?

Grande Ecole du Numérique (GEN) are un catalog de MOOC și cursuri de formare privind competențele digitale: oamenii pot accesa un catalog cu peste 15.000 de cursuri de formare în diferite discipline digitale. Câteva exemple: un MOOC al Universității din Lille și al GEN, care vizează furnizorii de formare, oferind instrumente și idei pentru a-i ajuta să dezvolte abordări inovatoare și relevante în materie de formare.

MOOC cu Social Builder se adresează, de asemenea, organizațiilor de formare și se axează pe schimbul de bune practici pentru a atrage și a păstra femeile în sectorul digital. Aceasta este, de asemenea, o modalitate de a reduce decalajul digital dintre femei și bărbați în Franța: femeile sunt subreprezentate în sectorul digital, doar 30 % dintre angajați fiind femei. GEN abordează acest aspect oferind informații despre carierele digitale și împărtășind mărturii, inclusiv videoclipuri și podcasturi, cu femei care lucrează deja în domeniul TIC.

În cele din urmă, un al treilea MOOC, creat împreună cu Pôle Léonard de Vinci, își propune să predea modul de utilizare a pedagogiilor active pentru a spori implicarea elevilor.

În 2021, 26 % dintre cursanții GEN erau femei, iar 19 % dintre studenți proveneau din zone urbane subdezvoltate. Programele de formare durează aproximativ 8 luni. De la începutul platformei MOOC în 2016, 39.233 de cursanți au beneficiat de formare digitală, iar feedbackul a fost în general pozitiv, 74 % dintre participanți evidențiind abordarea și conținutul programului.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

11/01/2015T23:00:00
Când se termină

11/01/2015T23:10:00
Zonă Georgrafică​

France
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici