Bune Practici

Proiectul fit4internet

Fondată pe o inițiativă a Ministerului Federal al Afacerilor Digitale și Economice din 2018, fit4Internet este responsabilă de construirea recentei coaliții naționale austriece ca prim membru al Coaliției austriece pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital. Asociația non-profit urmărește să sporească alfabetizarea digitală în Austria și să permită societății să participe și să beneficieze de efectele digitalizării, vizând în primul rând tinerii, forța de muncă, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și persoanele în vârstă.

Site-ul oferă o serie de instrumente de autoevaluare (f4i), concepute pentru a determina nivelul competențelor digitale în funcție de 4 domenii: viața de zi cu zi, locul de muncă, siguranța și înțelegerea inteligenței artificiale. Metodologia instrumentelor se bazează pe autoevaluare și pe întrebări bazate pe cunoaștere, la care utilizatorii oferă răspunsuri. La finalizarea procesului de autoevaluare, utilizatorii au, de asemenea, posibilitatea de a descărca o versiune scurtă gratuită sau un raport mai detaliat contra cost. Instrumentele de autoevaluare evaluează competențele digitale în raport cu 6 domenii de competență, clasificate în niveluri de competență între 1 și 8:

  • Fundațiile și accesul.
  • Alfabetizarea în domeniul informației și al datelor.
  • Comunicare și colaborare.
  • Crearea de conținut digital.
  • Siguranța.
  • Soluționarea problemelor și învățarea continuă.

Fit4Internet se axează, de asemenea, pe îmbunătățirea competențelor de bază în ceea ce privește utilizarea internetului mobil la nivelul întregii societăți și al forței de muncă austriece și pe dezvoltarea cadrului DigComp austriac, astfel încât acesta să reflecte contextul austriac și să implice toți cetățenii austrieci. Site-ul include, de asemenea, un registru online de cursuri de formare în diferite formate (față în față, mixte și online), gratuit și contra cost, din partea mai multor furnizori. Secțiunile și caracteristicile suplimentare includ: module multimedia de informare privind competențele digitale și aplicațiile digitale în viața de zi cu zi, precum și un modul de învățare online privind inteligența artificială. Informații privind cele mai recente evoluții și tendințe în ceea ce privește digitalizarea în toate sectoarele sunt, de asemenea, disponibile pe site-ul inițiativei.

Inițiativa Fit4Internet este relativ recentă, dar până în prezent a obținut rezultate considerabile: lansat în ianuarie 2020, registrul de formare Fit4Internet colectează peste 85 de cursuri oferite fie în limba germană, fie în limba engleză. Aceasta a sprijinit organizarea și participarea activă a societății austriece la inițiativele naționale și de la nivelul UE – Hackatons de tineret, CodingDay4Kids, Săptămâna UE a programării și multe altele. Prin implicarea activă a părților interesate din întreaga economie, politică și societate, Fit4Internet reunește astăzi peste 28 de membri asociați și a efectuat peste 10,000 de teste privind competențele digitale. Catalogul de formare Fit4Internet cuprinde cursuri cu diferite formate de predare și învățare, care sprijină dezvoltarea competențelor pentru grupurile-țintă largi, făcându-l ușor adaptabil și reproductibil în alte contexte.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

17/11/2023T00:00:00
Când se termină

22/11/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici