Bune Practici

Proiectul OdigO – Laponia (Finlanda)

OdigO: Proiectul „The skillful Tutors of Adults” („The skillful Tutors of Adults”) și competențele digitale ale populației în vârstă în Laponia, Finlanda, este coordonat de Universitatea din Laponia, cu sprijinul Universității de Științe Aplicate din Laponia. Proiectul „Tutors of Adults’and Aging Population’ Digital Competences to Lapland” (OdigO) este finanțat de Fondul social european (FSE) și de Centrul pentru dezvoltare economică, transport și mediu din Ostrobothnia de Nord (ELY) (2021-2023).

De asemenea, diverse părți interesate au făcut posibilă această inițiativă – de la practicienii din domeniul educației și alfabetizării mediatice, până la cei care lucrează în domeniul educației adulților, membri din sectorul public, ONG-uri și asociații. Proiectul urmărește să promoveze un mediu de educație în domeniul mass-mediei favorabil persoanelor în vârstă, să îmbunătățească procesul de transformare digitală al Finlandei și să găsească soluții pentru persoanele rămase în urmă.

Context și obiective

Proiectul urmărește, de asemenea, să sporească gradul de sensibilizare a locuitorilor din Laponia cu privire la sprijinirea competențelor digitale ale adulților și ale populațiilor în curs de îmbătrânire. Acesta stabilește 3 obiective și acțiuni în acest sens: conceperea unui modul de studiu online, pus în aplicare în comun de cele 2 de universități participante, pentru a se concentra pe orientări în ceea ce privește competențele digitale pentru adulți. Proiectul a creat, de asemenea, o serie de webinare și scurte materiale video pe care oricine să le poată vedea și care pot fi utilizate de furnizorii de formare în propriul conținut, precum și pentru cei care lucrează cu adulți sau cu populații în curs de îmbătrânire din sectorul public/cultural.

Finlanda ocupă locul 1 în ceea ce privește capitalul uman în cadrul DESI 2022: cu toate acestea, incluziunea digitală a persoanelor în vârstă rămâne în mare măsură o provocare. Persoanele cu vârsta de peste 74 de ani nu sunt incluse în statisticile Eurostat. Îngrijorarea cu privire la integrarea persoanelor în vârstă într-o lume din ce în ce mai digitală este împărtășită de agențiile guvernamentale de la diferite niveluri din Finlanda, de furnizorii de servicii de internet, de universități, de asociațiile societății civile și de ONG-uri.

De ce este aceasta o bună practică?

OdigO: „Competențele digitale ale adulților și ale populației în vârstă în Laponia reprezintă efectiv o abordare transsectorială între universitățile din Finlanda, pusă în aplicare în cooperare cu diverși experți și organizații neguvernamentale. Programulonline pentru persoanele în vârstă se bazează pe cercetări informate care rezultă din colaborarea reușită și este accesibil tuturor celor interesați de acest subiect. Cursul este inclus în mai multe module ale programului de studiu și este deschis tuturor studenților în educația continuă și non-formală.

Colaborarea sporită a părților interesate și a partenerilor activi a sprijinit, de asemenea, mai multe programe care vizează formarea competențelor digitale ale celor care lucrează în domeniul educației, culturii, serviciilor sociale și de sănătate. Proiectul se bazează pe ideea că profesorii și lucrătorii din aceste domenii dețin poziții-cheie pentru a dezvolta competențele digitale ale persoanelor cu care lucrează.

Realizările proiectului au fost reutilizate și adaptate pentru a corespunde materialelor educaționale actuale și pot fi reproduse, transferate și modificate cu ușurință pentru a corespunde altor categorii de public și contexte țintă. La Universitatea din Laponia, materialele de formare au fost integrate în studiile pedagogice ale cadrelor didactice și în oferta de educație continuă. La Universitatea de Științe Aplicate din Lapland, modulul de studiu online este pus în aplicare ca parte a stabilirii profilului social și medical și a studiilor opționale, precum și ca parte a formării practice în domeniul educației pentru îngrijirea persoanelor în vârstă.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/08/2021T22:00:00
Când se termină

31/07/2023T22:05:00
Zonă Georgrafică​

Finland
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici