Finanțări

Cerere de propuneri în cadrul programului Europa digitală: Programe educaționale specializate în domenii-cheie de capacitate – Analiza competențelor digitale avansate (DIGITAL-2023-SKILLS-05-SPECIAL-PROGEDU)

Cererea de propuneri „DIGITAL-2023-SKILLS-05: Competențe digitale avansate” din cadrul programului Europa digitală, inclusiv tema analizei competențelor digitale avansate (DIGITAL-2023-SKILLS-05-SPECIAL-PROGEDU), este publicată în prezent pe portalul Finanțare și licitații. Cererea de candidaturi va fi deschisă în perioada 21 noiembrie 2023-21 martie 2024.

Istoricul dosarului 

Această cerere implică o acțiune de coordonare și de sprijin, care vizează furnizarea unei analize a nevoilor în materie de competențe digitale avansate. Aceasta va recomanda domenii prioritare pentru viitoarele programe de finanțare în domeniul competențelor digitale avansate și va oferi exemple de bune practici pentru conceperea și punerea în aplicare a programelor educaționale și de formare în acest domeniu. Acest subiect va sprijini în continuare oportunitățile de colaborare în rețea între diferitele consorții atribuite din diferitele teme ale cererilor de propuneri din cadrul programului Europa digitală – Obiectivul strategic 4 (Competențe digitale avansate), construind o marcă de excelență. 

Domeniul

Proiectul propus trebuie să includă următoarele activități:

  • Pe baza activității desfășurate de acțiunea anterioară DIGITAL-SO4 LEADS28, precum și pe baza literaturii de specialitate și a exercițiilor de cartografiere existente, colectarea de informații privind competențele digitale avansate de care au nevoie întreprinderile și sectorul public în legătură cu diferite tehnologii digitale avansate (de exemplu, IA) și cu sectoare specifice (de exemplu, sănătatea). Aceste analize ar trebui efectuate anual și ar trebui să conducă la recomandări, în special în ceea ce privește principalele domenii digitale și sectoarele specifice care ar trebui prioritizate în viitoarele programe de lucru ale programului Europa digitală (în colaborare cu Comisia Europeană). 
  • Pe baza cercetării documentare, a analizelor detaliate ale rezultatelor tuturor acțiunilor DIGITALSO4, precum și a consultării membrilor consorțiului pentru acțiunile finanțate de DIGITAL-SO4 (de exemplu, prin desfășurarea de grupuri tematice, interviuri structurate sau sondaje), oferă periodic informații, analizează lecțiile învățate și propune bune practici.
  • Să efectueze sondaje cu consorțiile care pun în aplicare acțiunile DIGITAL-SO4 pentru a afla de ce cereri suplimentare de sprijin ar avea cel mai mult nevoie consorțiile. Să implementeze și să pună în aplicare cele mai relevante măsuri de sprijin. Să ofere sugestii cu privire la activitățile care ar putea fi puse în aplicare în continuare pentru a crea un ecosistem între instituțiile de învățământ superior și partenerii din domeniul cercetării și din industrie (în special IMM-uri și întreprinderi nou-înființate).
  • Să încurajeze coordonarea între diferitele consorții de acțiuni DIGITAL-SO4 (de exemplu, prin sprijinirea Comisiei în organizarea de reuniuni anuale periodice cu consorțiile care pun în aplicare acțiunile DIGITAL-SO4, prin crearea de baze de date cu nume, date de contact și domeniul de expertiză al experților din diferite consorții, pentru a facilita schimbul și colaborarea acestora; organizarea de reuniuni și structuri suplimentare pentru a facilita schimburile între diferitele consorții etc.).
  • Desfășurarea de campanii de sensibilizare pentru programele educaționale și cursurile de formare pentru cererile de propuneri DIGITAL-SO4 și pentru activitățile conexe acestora. Aceasta include, de asemenea, contribuția la viitoarea pagină web dedicată platformei pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital și crearea unei mărci de excelență.
  • Sprijinirea acțiunilor de consolidare a dialogului dintre consorțiile care pun în aplicare acțiunile DIGITAL-SO4 și alte părți interesate relevante din domeniul lor specific. Cartografierea părților interesate relevante, a inițiativelor, a activităților, a proiectelor finanțate etc. în cadrul acțiunilor care vizează domenii digitale și sectoare specifice la nivelul UE și la nivel național. Cartografierea oportunităților suplimentare de (co) finanțare pentru acțiuni.
  • Să furnizeze o analiză detaliată a datelor colectate din acțiunile DIGITAL-SO4 prin intermediul unui chestionar care face parte din raportarea periodică obligatorie a acțiunilor către Comisie cu privire la diferiți indicatori de performanță. Efectuarea unui sondaj reprezentativ suplimentar cu elevii și cursanții din cadrul acțiunilor DIGITAL-SO4 și din programe similare pentru a colecta date reprezentative și comparabile.

Rezultate și rezultate preconizate

Propunerea selectată pentru finanțare va trebui să demonstreze următoarele rezultate și rezultate:

  • Informațiile bazate pe cercetarea documentară și pe sondajele consorțiilor DIGITAL-SO4 privind nevoile în materie de competențe, nevoile sectoriale și programele educaționale existente și lacunele în materie de formare în domeniul competențelor digitale avansate au fost colectate, analizate și publicate.
  • Că recomandările privind domeniile digitale prioritare și sectoarele specifice pentru viitoarele programe de lucru de finanțare ale programului Europa digitală în domeniul competențelor digitale avansate sunt prezentate anual Comisiei Europene.
  • Că analizele acțiunilor atribuite în cadrul cererilor de propuneri DIGITAL-SO4 au fost finalizate și publicate, evidențiind exemple bune și formulând sugestii cu privire la modalitățile de încurajare în continuare a dezvoltării unor programe educaționale și de formare de excelență în domeniile digitale și în sectoarele specifice.
  • Acest sprijin a fost acordat diferitelor consorții și membrilor săi, acordate în contextul cererilor de propuneri DIGITAL-SO4, în vederea maximizării schimburilor și a intensificării activităților de succes.
  • Că au fost desfășurate activitățile de promovare și diseminare legate de oportunitățile de educație și formare disponibile ca urmare a acțiunilor DIGITAL-SO4.
  • Analizele și ancheta referitoare la indicatorii programului Europa digitală au fost efectuate și publicate.

Părți interesate vizate

Consorțiul ar trebui să demonstreze o bună expertiză în conceperea și implementarea de analize, anchete și acțiuni de evaluare legate de tehnologiile digitale avansate și de competențele digitale, precum și acțiuni de sprijinire și coordonare pentru ecosistemele și rețelele din acest domeniu.

În plus, consorțiul ar trebui să demonstreze cunoștințe și expertiză în ceea ce privește situația actuală și nevoile instituțiilor de educație și formare și ale întreprinderilor (în special ale IMM-urilor) legate de cercetarea, dezvoltarea și aplicarea tehnologiilor digitale avansate și a competențelor digitale.

Consorțiul ar trebui să fie compus din cel puțin 4 de solicitanți (beneficiari; entități neafiliate) din 4 țări eligibile diferite.

Tip de acțiune 

CSA – rată de finanțare de 100 %.

Distribuie
Informații Finanțare
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Finanțări