Oportunități de Training

BIBLIO MOOC pentru profesioniștii din domeniul bibliotecilor

BIBLIO MOOC este primul curs online deschis și în masă (MOOC) privind competențele digitale, conceput ținând seama de profesioniștii din domeniul bibliotecii. Destinat tuturor celor care lucrează în biblioteci și în știința informației, cursul necesită înscriere și poate fi urmat gratuit.

Deși acest MOOC vizează bibliotecarii și pe cei care lucrează în domeniu, cursul poate fi adecvat și pentru orice persoană interesată să înțeleagă evoluția sectorului informațiilor și potențialul digitalizării în biblioteci.

Cursul online deschis și în masă BIBLIO (MOOC) este un curs modern, care le permite cursanților să dezvolte competențe digitale și transversale considerate fundamentale pentru profesioniștii din domeniul bibliotecilor în noua eră.

De ce acest MOOC?

Astăzi, bibliotecile nu sunt doar un loc în care oamenii merg să citească și să împrumute cărți. Acestea sunt centre comunitare, locuri sigure în care oamenii merg să obțină consiliere și ajutor, să acceseze informații, să se întâlnească cu membri ai comunității care împărtășesc aceeași viziune. Bibliotecile oferă o multitudine de servicii, inclusiv acces la tehnologii digitale, calculatoare și internet, colecții și conținut digitalizate, realitate virtuală, cursuri de codificare sau pur și simplu ajutor pentru crearea unui e-mail și utilizarea serviciilor electronice. Atunci când oamenii nu au altundeva să solicite sprijin pentru aceste lucruri, merg la biblioteca lor locală. Odată cu evoluția și extinderea serviciilor, profesia de bibliotecar este, de asemenea, în schimbare.

Transformarea digitală schimbă rolul bibliotecilor și al profesioniștilor din domeniul bibliotecilor și nu este întotdeauna ușor de înțeles și de adaptat la aceasta. După ce a analizat sectorul bibliotecii și a identificat lacunele, schimbările și nevoile în materie de competențe, proiectul BIBLIO, dedicat stimulării aptitudinilor și competențelor digitale pentru bibliotecarii din Europa, oferă bibliotecilor și celor interesați de acest sector MOOC Biblio. Scopul său este de a oferi sprijin profesioniștilor din bibliotecă în vederea dobândirii de noi competențe și a dezvoltării de noi servicii inovatoare.

Ce oferă MOOC?

  • programe de învățământ de ultimă generație elaborate și puse la dispoziție de experți cu standarde înalte de asigurare a calității
  • 26 module care acoperă competențele transferabile și digitale pentru profesioniștii din domeniul bibliotecii
  • un volum de muncă săptămânal flexibil și un program de 8-10 de ore pe săptămână, pe care îl puteți completa în ritmul dumneavoastră
  • sprijin personalizat oferit de conferențiari cu experiență
  • posibilitatea de a se întâlni, de a se conecta și de a colabora în rețea cu omologi din întreaga lume
  • certificarea în conformitate cu cadrele europene și naționale ale calificărilor
  • o oportunitate pentru participanții care completează cu succes MOOC de a se înscrie într-un program de formare specializat și de a se certifica ca responsabil cu implicarea și comunicarea la nivel comunitar sau ca facilitator al transformării digitale.

Care sunt condițiile pentru a participa la MOOC?

MOOC va fi oferit gratuit oricărei persoane interesate să participe la curs. Experiența în sectorul bibliotecii este un plus, dar nu obligatoriu. Formularul de înregistrare este deschis până la sfârșitul lunii septembrie.

Cursul începe la 4 octombrie și va dura 10 săptămâni. Participanții ar trebui să se poată angaja la aproximativ 8-10 de ore de timp de studiu pe săptămână și ar trebui să aibă cel puțin un nivel intermediar de limba engleză, deoarece toate lecțiile și materialele online sunt în limba engleză. Dacă completați MOOC cu o rată de succes de 75 % a evaluării online, veți primi un certificat de curs.

Care este abordarea cursului?

Spre deosebire de un curs tradițional, un MOOC este furnizat online. Conferințele sunt videoclipuri și materiale de lectură, care sunt disponibile 24/7.

Urmați cursul în ritmul dumneavoastră și interacționați cu alți studenți (și cu formatorii) prin intermediul forumului. Nu există apeluri pe timp de noapte și nu trebuie să călătoriți! În fiecare săptămână veți putea interacționa cu experți cu experiență în webinare live de 1 de ore, dar nu vă faceți griji – dacă le ratați, le veți putea urmări ulterior.

În fiecare săptămână, vor fi publicate până la trei lecții. Fiecare lecție conține materialele video pe care trebuie să le urmăriți, temele la care lucrați și un quiz pentru a vă evalua cunoștințele.    

Descoperiți proiectul Biblio

La fel ca practic toate industriile, sectorul bibliotecii și al informațiilor a suferit modificări ca urmare a transformării digitale. Pentru a permite pe deplin acest proces, bibliotecarii trebuie să dispună de un set adecvat de competențe. Proiectul Biblio urmărește să abordeze această lacună și să stimuleze aptitudinile și competențele digitale ale profesioniștilor din domeniul bibliotecii. Proiectul este finanțat în cadrul programului Erasmus + al Uniunii Europene. În spatele proiectului, care a demarat oficial în ianuarie 2020, este un consorțiu format din 10 de parteneri din 5 de țări:

Puteți urmări proiectul BIBLIO prin intermediul comunităților specializate de pe Facebook și Twitter sau prin hashtagul #DigitalBiblio

Distribuie
Informații Oportunități Training
Tipologie

MOOC (Cursuri online deschise și în masă)
Mediu de lucru

Online
Tip training

Cu frecvență redusă intensiv
Durata

Sub 3 luni
Training Gratuit

1

Da
Certificat Gratuit

1

Da
Topic
Grup Țintă
Limbă
Documente

Cele mai noi oportunități