Cursul privind securitatea cibernetică este al treilea și ultimul curs dezvoltat în cadrul programului digital SkillUp: marca realizărilor create în cadrul proiectului Academiei digitale europene, finanțat de Comisia Europeană cu sprijinul Parlamentului European. Proiectul este dedicat punerii la dispoziția tuturor cetățenilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) a cunoștințelor de bază privind tehnologiile emergente.
Cursul privind securitatea cibernetică îi vizează pe începătorii absoluți să ofere o perspectivă fundamentală asupra aspectelor și elementelor fundamentale legate de securitatea cibernetică în prezent. Deși nu sunt necesare cunoștințe prealabile, cursul se bazează pe materialul celor doi predecesori ai săi – revoluția digitală și tehnologiile emergente, pentru a oferi o imagine cuprinzătoare a diferitelor moduri în care tehnologiile emergente sunt interconectate – și a cerințelor lor precise în materie de securitate. Structurat în 5 capitole, cursul este defalcat în continuare în secțiuni, care se concentrează mai mult pe aspecte specifice legate de securitatea cibernetică și de securitatea rețelelor. Printre temele principale se numără:
Identitate și confidențialitate
Cursul oferă o introducere privind securitatea cibernetică utilizând un limbaj fără caracter tehnic: ce este și care sunt elementele sale esențiale. Pornind de la noțiunea generală de risc online și conceptele asociate (active, vulnerabilitate, amenințare, impact), identitatea și viața privată rămân concepte centrale pentru obiectivul cursului – de a dota utilizatorii cu cunoștințele de care au nevoie pentru a recunoaște, identifica și aborda amenințările online. Cursanții vor avea, de asemenea, ocazia de a reflecta asupra riscului pe care îl prezintă activitățile digitale la adresa vieții private și de a-și îmbunătăți gradul de conștientizare cu privire la protecția împotriva riscurilor comune, cum ar fi furtul de date, furtul de identitate, cookie-urile, crearea de profiluri, urmărirea și altele. De asemenea, aceștia vor înțelege și vor învăța să identifice amenințările comune de piraterie informatică (malware, phishing, inginerie socială, defectarea hardware-ului, furt sau pierdere) și vor discuta implicațiile acestora la un nivel mai larg. Alte teme includ: diverse drepturi și standarde existente în ceea ce privește viața privată, precum și exemple din viața reală și sfaturi practice privind protejarea identității și asigurarea securității parolelor.
Comunicații securizate
Având în vedere că tot mai multe dispozitive conectate și tot mai multe date sunt generate în fiecare secundă, nevoia de comunicare securizată este împărtășită atât de cetățeni, cât și de întreprinderi. Prin urmare, un capitol al acestui curs este dedicat practicii de securizare a comunicațiilor: de ce acestea există, care sunt nevoile și condițiile prealabile pentru instituirea unui canal de comunicare securizat și care sunt tipurile de atacuri online care ar putea avea un impact asupra securității informațiilor online? Cursul explorează subiecte precum mesageria și criptarea de la un capăt la altul pentru a-i ajuta pe utilizatori să identifice măsurile de securitate adecvate și să le poziționeze în funcție de diferitele activități de apărare (protecție/prevenire, detectare, recuperare).
Rețele și hardware
Rețelele și hardware-ul reprezintă un alt capitol din cadrul cursului, care vizează crearea de legături între diferitele tehnologii și implicațiile acestora la nivel industrial și societal. Cursanții se vor descurca în rețele și hardware, de la servicii criptografice la infrastructuri publice esențiale. În cadrul acestui capitol, cursanții pot începe către propriul plan de acțiune simplu și personal în materie de siguranță cibernetică, identificând amenințările și vulnerabilitățile și punând în aplicare soluții.
Detalii suplimentare
Având în vedere că fiecare secțiune a cursului durează aproximativ 45 de minute, cursul digital SkillUp este o introducere bună pentru orice persoană interesată să învețe despre securitatea cibernetică la momentul respectiv, care se potrivește cel mai bine și oferă o bună înțelegere teoretică a evoluției tehnologiilor emergente și a impactului pe care acest lucru l-ar putea avea asupra securității cibernetice în general. Complet spontan și complet online, cursul implementează exemple și exerciții reale pentru a sprijini utilizarea personală și profesională responsabilă și pentru a promova o mai bună conștientizare a riscurilor online și a strategiilor de soluționare a problemelor.