Viitorul muncii este un domeniu în care sunt în curs de desfășurare o serie de inovații. Ca atare, aceasta ne transformă rapid viața de zi cu zi și aduce un nou set de competențe, necesare pentru ca lucrătorii să rămână competitivi în locurile lor de muncă. Progresele moderne în domeniul tehnologiei au schimbat modul în care facem afaceri, comunicăm și ne conducem viețile, perturbând lumea muncii și industriile tradiționale. Acest curs online deschis și în masă (MOOC), conceput de Grupul Băncii Mondiale în cadrul inițiativei sale privind campusul de învățare deschisă, abordează necesitatea de a dezvolta capitalul uman ca răspuns la aceste schimbări și automatizări, în special în contextul locurilor de muncă cu un nivel scăzut de calificare.
Structura și obiectivele cursului
MOOC privind viitorul muncii este structurat în 5 capitole principale:
- Factori care stau la baza naturii schimbătoare a muncii
- Noul indice al capitalului uman al Băncii Mondiale și metodologia acestuia
- Învățare de-a lungul vieții: ce noi seturi de competențe sunt necesare pentru viitoarele forțe de muncă
- Programe de protecție socială &Asistență și sisteme de asigurări
- Investiții în incluziunea socială și măsuri de politică puse la dispoziție de guverne
Rezultate ale învățării
În cursul cursului, participanții învață noi seturi de competențe prin utilizarea mai multor resurse, cum ar fi convorbiri, podcasturi, lecturi, quiz-uri interactive și exerciții bazate pe scenarii. Vor fi abordate numeroase subiecte referitoare la viitorul muncii, printre care: Inteligența artificială (IA), economia muncii, piața forței de muncă și forța de muncă, economia digitală, învățarea automată, tehnologiile emergente și altele. Cursanții vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-și împărtăși cunoștințele în mod frecvent cu colegii lor și de a dobândi noi competențe direct de la experți în domeniu (inclusiv practicieni, funcționari guvernamentali, mediul academic și sectorul privat).
Scopul acestui curs este, de asemenea, de a le permite participanților să adopte abordări orientate spre viitor, care vor fi esențiale pentru a-și dezvolta noile competențe de care vor avea nevoie angajatorii însecolul 21, inclusiv:
- Analiză critică
- Rezolvarea problemelor
- Competențe non-tehnice (cum ar fi munca în echipă, etica muncii sau inteligența emoțională)
Viitorii participanți se pot înscrie la curs pe platforma edX.