Scurta publicație Acțiuni Marie Skłodowska-Curie. Peste 25 de ani de sprijin european pentru activitatea cercetătorilor evidențiază activitățile acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, explică de ce au fost create acțiunile, precum și cine poate beneficia de pe urma acestora și impactul lor asupra comunității științifice extinse. Acțiunile Marie Skłodowska-Curie promovează excelența în întreaga Europă în toate disciplinele de cercetare și oferă cercetătorilor posibilitatea de a avea libertatea de a lucra în orice domeniu sau de a-și combina disciplinele.

Începând din 1994, acțiunile Marie Skłodowska-Curie au oferit granturi pentru formarea cercetătorilor cu activități excepționale în toate etapele carierei lor, promovând în același timp mișcările transnaționale, intersectoriale și interdisciplinare. Programul a fost numit după doi câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace, Marie Skłodowska-Curie, pentru a onora și a răspândi valorile pe care le susținea. Până în prezent, peste 145 000 de cercetători au participat la programe, mult mai mulți beneficiind de pe urma acestora, printre care doisprezece laureați ai Premiului Nobel și un câștigător al Oscar.

Pe baza succesului programului din ultimii 20 ani, acțiunile Marie Skłodowska-Curie vor continua să finanțeze o nouă generație de cercetători remarcabili aflați la începutul carierei în cadrul programului Orizont Europa, noul program european de cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027. Bugetul pentru acțiunile Marie Skłodowska-Curie din cadrul programului Orizont Europa este de 6.6 miliarde EUR.