Domeniul inteligenței artificiale (IA) a cunoscut o creștere și o transformare remarcabile în ultimii ani, revoluționând diverse industrii și modelând viitorul tehnologiei. Dezvoltarea IA a fost cu totul exponențială, determinată de progresele înregistrate în ceea ce privește puterea de calcul, disponibilitatea volumelor mari de date și progresele înregistrate în algoritmii de învățare automată. Ia are potențialul de a avea un impact semnificativ asupra unei game largi de roluri și funcții diferite în cadrul industriilor, deoarece sistemele de IA sunt acum capabile să îndeplinească sarcini complexe care, o dată, s-au aflat exclusiv în domeniul inteligenței umane.
Piața IA
se extinde rapid, previziunile sugerând că va atinge niveluri fără precedent în următorii ani. Dezvoltarea IA prezintă numeroase oportunități pentru organizații de a inova, de a îmbunătăți eficiența și de a furniza noi servicii. Cu toate acestea, ea ridică, de asemenea, considerații importante în ceea ce privește etica, transparența și dezvoltarea responsabilă a IA. Recunoscând potențialul transformator al IA, Uniunea Europeană a luat măsuri semnificative pentru a modela dezvoltarea, implementarea și reglementarea tehnologiilor IA. Inițiativele de politică ale UE urmăresc să asigure o IA etică și de încredere, promovând în același timp inovarea și competitivitatea. Inteligența artificială ar trebui să identifice prejudecățile și să educe oamenii cu privire la egalitate, indiferent de rasă, culoare, origine, gen, vârstă, limbă, religie, opinie politică, statut economic sau social al nașterii sau al dizabilității sau orice alt motiv protejat de drepturile omului.
În contextul proiectului ARISA finanțat de UE, „ Raportul de analiză a nevoilor în materie decompetențe în materie de IA” vizează obținerea unei înțelegeri cuprinzătoare a competențelor necesare în domeniul IA pe piața europeană. Raportul este menit să stabilească baza pentru Strategia privind competențele în domeniul IA pentru Europa, care va fi elaborată în următoarea etapă a proiectului ARISA și care va oferi un răspuns la nevoile identificate în materie de competențe.
Principalele concluzii ale acestei analize a nevoilor oferă punctul de plecare pentru discuția privind strategia în materie de competențe în domeniul IA. Principalele concluzii privind rolurile care necesită competențe în domeniul IA sunt:
- Rolurile practicienilor din domeniul IAcare sunt cele mai necesare sunt oamenii de știință în domeniul datelor, inginerii de date și, în special, inginerii din domeniul învățării automate, inclusiv inginerii NLP și inginerii de vedere informatică.
- Un rol emergent, care necesită atenție urgentă, este inginer prompt.
- De asemenea, apar roluri desprijin în domeniul gestionării IA și al gestionării IA, cu cea mai mare nevoie prevăzută de strategii în domeniul IA, de responsabili cu etica IA și de controlor de calitate în domeniul IA.
- Factorii de decizie organizaționali, cum ar fi liderii din mediul de afaceri și cadrele de conducere de nivel mediu, precum și factorii de decizie politică au nevoie de cunoștințe și competențe de bază în domeniul IA.
- Factorii de decizie și de elaborare a politicilor se bazează pe consilieri în domeniul IA care combină cunoștințe și competențe mai aprofundate în domeniul IA cu expertiză în materie de politici sau afaceri.
- Aceste constatări pot alimenta rolurile profesionale ESCO sugerând adăugarea (sau modificarea) rolurilor
Principalele concluzii privind nevoile în materie de competențe ale profesioniștilor din domeniul IA și nevoia de competențe în materie de IA ale factorilor de decizie și de elaborare a politicilor sunt:
- Fiecare rol profesional în domeniul IA (de exemplu, om de știință în domeniul datelor, inginer în domeniul învățării automate) are propriul set specific de competențe tehnice care pot fi, de asemenea, diferite în funcție de contextul specific al profesionistului din domeniul IA.
- Fiecare rol profesional în domeniul IA necesită, de asemenea, un set de competențe pe teme transversale (de exemplu, etică, securitate), competențe non-tehnice (de exemplu, soluționarea problemelor) și competențe privind funcționarea în cadrul organizațiilor.
- Factorii de decizie și de elaborare a politicilor au nevoie de cunoștințe și competențe de bază în domeniul IA, inclusiv de terminologie de bază &Practica, de etica IA și de legislație &D;
- Consilierii în domeniul IA au nevoie de competențe consultative în domeniul IA care să acopere, de exemplu, gestionarea riscurilor IA, conformitatea cu IA, strategia privind IA și punerea în aplicare a IA.
- Atât cunoștințele de bază în domeniul IA &Competențele, cât și competențele consultative în domeniul IA necesită o atenție urgentă pentru ca Europa să avanseze în domeniul IA.