Prezentul raport examinează natura, amploarea și efectele potențiale ale automatizării digitale. Acesta examinează literatura de specialitate și pledează pentru discuții moderne privind schimbările tehnologice într-un context istoric. Aceasta oferă, de asemenea, unele opțiuni de politică care, dacă ar fi puse în aplicare, arcontribui la exploatarea tehnologiei în scopuri economice și sociale pozitive.

Raportul recunoaște că schimbările tehnologice pot afecta nu numai volumul de muncă, ci și calitatea acesteia. Aceasta identifică amenințările la adresa calității locurilor de muncă și distribuția inegală a riscurilor și a beneficiilor asociate automatizării digitale. Ca răspuns, Comitetul recomandă o serie de opțiuni de politică – cele care urmăresc să meargă dincolo de furnizarea de competențe și de formare și care urmăresc o abordare centrată pe factorul uman a transformării digitale a muncii, bazată pe democrația industrială și pe parteneriatul social.

În general, raportul promovează un nou contract social digital și un viitor al muncii care să funcționeze pentru toți.

© Acest studiu a fost realizat de David Spencer, Matt Col, Simon Joyc, Xanthe Whittaker și Mark Stuart de la Leeds University Business School, Leeds University, Regatul Unit, la cererea Comitetului pentru viitorul științei și tehnologiei (STOA) și gestionat de Unitatea pentru perspective științifice din cadrul Direcției Generale Servicii de Cercetare Parlamentară (EPRS) din cadrul Secretariatului Parlamentului European.