Acest studiu comparativ al UE privind educația, realizat în perioada de 12 luni cuprinsă între septembrie 2020 și septembrie 2021, a urmărit să evalueze rolul real și potențial al tehnologiilor digitale în promovarea accesului, calității și echității în întreaga Europă, precum și rolul acestora în completarea și consolidarea formelor tradiționale de predare și învățare.
Principalele constatări:
- Studiul a constatat că accesul la infrastructura digitală și la instrumente de înaltă calitate este o condiție prealabilă pentru utilizarea digitalizării pentru o educație favorabilă incluziunii.
- În pofida importanței asigurării accesului cursanților la tehnologiile digitale, este clar că doar accesul nu este o garanție a rezultatelor învățării. Cadrele didactice și cursanții au nevoie de competențe digitale pedagogice specifice pentru a integra în mod eficace tehnologiile digitale în practicile de predare și învățare
- Incluziunea digitală a anumitor grupuri vulnerabile de cursanți ia, de obicei, forma unor inițiative de jos în sus fragmentate, fără un cadru de guvernanță la nivel de sistem.
- în ceea ce privește promovarea includerii cursanților cu probleme de dezvoltare și a atenției în învățământul obligatoriu, cercetările sugerează că instrumentele digitale ar putea fi deosebit de utile pentru protejarea acestui grup de cursanți împotriva sunetului, luminii, viziunii și mișcărilor negative, ceea ce va facilita direcționarea și menținerea concentrării.