Tabloul de bord privind femeile în domeniul digital din 2021 arată că persistă diferențe semnificative de gen în ceea ce privește competențele digitale specializate, deși acest decalaj în ceea ce privește competențele utilizatorilor de internet se reduce.
Tabloul de bord privind femeile în sectorul digital, care face parte din indicele economiei și societății digitale (DESI), evaluează performanța statelor membre în ceea ce privește utilizarea internetului, competențele utilizatorilor de internet, competențele profesionale și ocuparea forței de muncă cu 12 de indicatori.
Tabloul de bord privind femeile în sectorul digital din 2021 arată că există încă diferențe semnificative de gen în ceea ce privește competențele digitale specializate. Doar 19 % dintre specialiștii TIC și aproximativ o treime dintre absolvenții STIM sunt femei. În ultimii ani nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește aceste cifre. Busola pentru dimensiunea digitală a stabilit obiectivul ca UE să aibă 20 milioane de profesioniști în domeniul TIC angajați până în 2030, cu acordul femeilor și al bărbaților.
Lipsa de competențe în
rândul utilizatorilor de internet și al utilizatorilor de internet este deosebit de scăzută. În 2020, 85 % dintre femei au utilizat în mod regulat internetul, comparativ cu 87 % dintre bărbați. O diferență de 4 puncte procentuale poate fi observată în ceea ce privește indicatorii de competențe digitale: 54 % dintre femei au cel puțin competențe digitale de bază (58 % dintre bărbați) începând din 2019, 29 % au cel puțin competențe digitale de bază (33 % dintre bărbați) și 56 % au cel puțin competențe informatice de bază (60 % dintre bărbați).
Femeile sunt cele mai digitalizate în Finlanda, Suedia, Danemarca, Estonia și Țările de Jos. Femeile din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Italia înregistrează cele mai scăzute punctaje în ceea ce privește participarea femeilor la economia și societatea digitală.