În ultimii ani, tehnologiile de ceață și de vârf au apărut rapid în domeniul telecomunicațiilor, odată cu integrarea lor rapidă în domeniul 5G. Mai multe evoluții la nivel național, european și internațional au condus la o imagine mai clară a infrastructurii 5G și a efectului său de pârghie asupra evoluțiilor de ceață și de vârf la diferite niveluri. Specificațiile de securitate pentru ceață și margine au fost detaliate de diferite organisme de standardizare din diferite sectoare și au fost aplicate unor puncte verticale diferite. În plus, la nivelul UE, au fost elaborate diferite proiecte-pilot eterogene verticale și eterogene, precum și diferite scheme de extindere a tehnologiei 5G, în pregătirea unor eventuale cereri adresate ENISA, emise în viitor de Grupul pentru certificarea securității cibernetice al Comisiei Europene.
Obiectivul prezentului raport este de a evidenția diferitele aspecte de securitate ale tehnicii de calcul de ceață și de calcul la margine în domeniul 5G. Aceasta include riscurile tehnice și, prin urmare, încrederea și reziliența ecosistemului telco.
Grup țintă
Aceste informații pot fi utile unei varietăți de grupuri-țintă, și anume următoarele.
- Părți interesate fără caracter tehnic, cum ar fi factorii de decizie, autoritățile de reglementare și autoritățile de aplicare a legii
- Experți care lucrează în sectoarele telecomunicațiilor și cloud computingului, cum ar fi operatorii, vânzătorii și furnizorii de servicii
- Întreprinderi, consultanți și dezvoltatori de produse
- Experți în cercetare și inovare
Structură
Prezentul raport prezintă rezultatele activității de evaluare a vulnerabilității și a amenințărilor
desfășurate după cum urmează:
- Capitolul 2 prezintă o imagine de ansamblu a componentelor paradigmelor de ceață și de margine, cu detalii și o analiză a arhitecturilor, atributelor și aspectelor de securitate corespunzătoare. Caracteristicile prezentate sunt detaliate în legătură cu tehnologia 5G, iar interacțiunea are un impact asupra fiecărui domeniu și asupra părților interesate conexe.
- Capitolul 3 prezintă activitățile de standardizare legate de ceață și tehnica de calcul la margine pentru tehnologia 5G în ceea ce privește securitatea. Un set de specificații ale diferitelor organisme de standardizare este prezentat pe scurt, precum și modul în care acestea au influențat specificațiile de securitate ale diferitelor domenii de ceață și de margine.
- Capitolul 4 prezintă oportunitățile actuale de calcul de ceață și de calcul la margine în domeniul tehnologiei 5G, și anume în ceea ce privește scalabilitatea, fiabilitatea, sustenabilitatea, eterogenitatea și agregarea de la diferiți factori favorizanți în domenii tehnologice eterogene.
- Capitolul 5 prezintă aspectele de securitate din diferite domenii tehnologice și modul în care acestea sunt mobilizate și impactul acestora asupra paradigmelor de ceață și de margine pentru tehnologia 5G. Acest capitol acoperă o colecție de diferiți factori favorizanți în ceea ce privește securitatea din întregul spectru al tehnologiilor cloud și telco.
- Capitolul 6 prezintă o imagine de ansamblu a diferitelor scenarii de aplicații de securitate pentru tehnica de calcul de ceață și de calcul la margine în tehnologia 5G și a modului în care acestea afectează aspectele legate de confidențialitate și securitate în ansamblu.
- Capitolul 7 conține recomandări și concluzii desprinse din analiza tehnologiei și a securității.