Odată cu adoptarea noilor tehnologii, cererea de personal specializat în TIC crește constant la nivel mondial, iar Europa se confruntă cu un deficit de competențe de înaltă tehnologie care ar putea amenința să îi submineze autonomia digitală. Subiectul este abordat în documentul „Europa are nevoie de talente de înaltă tehnologie – Investiții în oameni pentru a contracara dinamica oligopolistă și dependențele de pe piețele tehnologiei”, elaborat de Fundația pentru Studii Progresiste Europene (FEPS). Această sinteză politică cartografiază lacunele în materie de competențe digitale ale UE și explorează măsurile de politică menite să contracareze dinamica auto-consolidată care tinde să concentreze talentele în mâinile câtorva lideri tehnologici.

Context

A puține firme din SUA și China controlează principalele niveluri ale lanțului de aprovizionare digital. Această concentrare geografică și economică creează dependențe pentru UE. Până în prezent, blocul s-a axat pe reglementarea firmelor pentru a atenua riscurile. Cu toate acestea, a neglijat educarea oamenilor pentru a sprijini o independență reală. UE numără prea puțini absolvenți cu competențe digitale și prea mulți părăsesc continentul pentru a se alătura altor centre tehnologice. Acest deficit consolidează concentrarea pieței, deoarece cele mai mari întreprinderi plătesc salariile cele mai competitive și atrag o mare parte din talentele de la nivel mondial. De asemenea, aceasta împiedică eforturile de reglementare în curs: UE nu poate controla tehnologiile pe care nu le înțelege.

Competențele de înaltă tehnologie sunt în mod critic insuficiente și reprezintă un blocaj major într-o economie digitală care se bazează pe talente umane pentru a transforma datele în informații valoroase. Datele pot alimenta noua economie, dar nu reprezintă în niciun caz o resursă limitată. Ceea ce este rar este capacitatea de a transforma informațiile brute în valoare economică.
UE
recunoaște că este nevoie de mai multe competențe
, dar nu propune soluții adecvate și nici măcar nu stabilește obiectivul potrivit. Strategia sa digitală emblematică se axează pe un număr de specialiști TIC – un obiectiv mult prea larg pentru a sprijini în mod semnificativ obiectivele de autonomie strategică. UE trebuie să își perfecționeze indicatorii de succes și să urmărească cererea nesatisfăcută a angajatorilor de competențe digitale avansate specifice și cererea nesatisfăcută a studenților pentru programe specifice.
Planurile de acțiune ale
UE, inclusiv Agenda pentru competențe în Europa și Planul de acțiune pentru educația digitală, ar putea contribui la abordarea acestei probleme. Cu toate acestea, lipsa unor linii clare de responsabilitate este afectată de punerea lor efectivă în aplicare. Obținerea competențelor necesare pentru o economie și o societate digitale mai autonome necesită o abordare coordonată în cadrul țărilor UE și între acestea – o abordare care să valorifice o gamă largă de domenii de politică și să exploateze legăturile dintre acestea. Talentele din domeniul înaltei tehnologii sunt atrase de centre tehnologice dinamice; în timp ce piețele digitale dinamice nu vor exista fără o forță de muncă calificată, o forță de muncă calificată fără dinamism al pieței locale este o rețetă pentru exodul creierelor. De

fapt, pierderea suveranității în spațiul digital ar face ca UE să fie vulnerabilă la șocurile de aprovizionare cu tehnologii care alimentează din ce în ce mai mult toate sectoarele economiei. Aceasta ar putea, de asemenea, să lase Uniunea sensibilă la șantaj sau să nu fie în măsură să reglementeze tehnologiile fundamentale în conformitate cu propriile valori. Autonomia strategică în domeniul tehnologiilor digitale necesită ca UE să promoveze dinamismul de-a lungul întregului lanț de aprovizionare digital.