Acest studiu realizat de Europol oferă o evaluare specifică a amenințărilor în continuă evoluție și a principalelor evoluții în domeniul criminalității informatice, axată pe asigurarea respectării legii. Versiunile anterioare ale IOCTA au evidențiat faptul că persistența diferitelor moduri de operare a condus la schimbări în ceea ce privește amenințările criminalității informatice care sunt mai rare decât cele percepute în mod obișnuit. Anul trecut, IOCTA a reflectat situația analizând modul în care criminalitatea informatică este mai degrabă o evoluție decât o revoluție.
Raportul din acest ancontinuă să arate impactul pandemiei de COVID-19. Digitalizarea accelerată legată de pandemie a influențat în mod semnificativ evoluția unei serii de amenințări cibernetice, inclusiv:
- Programele asociate cu Ransomware-ul permit unui grup mai mare de infractori să atace marile corporații și instituțiile publice, amenințându-le cu tehnici de extorcare pe mai multe niveluri, cum ar fi atacurile DDoS.
- Dezvoltarea programelor malware mobile constă în infractori care încearcă să eludeze alte măsuri de securitate, cum ar fi autentificarea cu doi factori.
- Cumpărăturile online au condus la o creștere bruscă a fraudelor online.
- Materialele autoproduse în mod explicit sunt din ce în ce mai îngrijorătoare și sunt distribuite, de asemenea, în scop lucrativ.
- Infractorii continuă să abuzeze de serviciile juridice, cum ar fi VPN, serviciile de comunicații criptate și criptomonedele.