Evoluția pieței digitale a forței de muncă: Caracteristicile și implicațiile pentru Studiul privind educația, oportunitățile și munca fac parte dintr-o serie de documente de lucru publicate de o echipă internațională de cercetători din cadrul organizației „Viitorul digital al muncii”.
Studiul educației și al muncii s-a axat, de regulă, pe rolul acreditării în modelarea oportunităților individuale în competiția de locuri de muncă. În pofida rolului său esențial în înțelegerea legăturii dintre educație și muncă, modul în care funcționează piața forței de muncă într-un context din ce în ce mai digital, a rămas insuficient studiat.
Acest articol explică de ce piața digitală a forței de muncă are nevoie urgentă de studiu, nu numai din cauza scăderii valorii percepute a acreditărilor, ci și din cauza faptului că inovarea digitală rapidă transformă modul în care piețele forței de muncă sunt structurate și modelează concurența pentru locuri de muncă.
Instrumentele digitale oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă noi modalități de a descrie ei înșiși și angajatorilor date suplimentare cuantificabile privind candidații, în timp real și la costuri reduse. Autorii identifică trei dimensiuni ale piețelor digitale ale forței de muncă care le disting de modelele „analogice” anterioare, denumite ICE:
- Informații
- Control
- Implicarea
Documentul explică apoi modul în care modificările acestor dimensiuni contribuie la restructurarea procesului de recrutare și subliniază unele dintre implicațiile pentru conturile curente ale relației educație-muncă și ale inegalităților sociale.