Institutul de Inginerie și Tehnologie (IET) a însărcinat YouGov să realizeze un sondaj în care să evalueze deficitul de competențe digitale din Regatul Unit, impactul acestuia asupra angajatorilor și posibilele soluții la această provocare.

Rezultatele arată că există un decalaj în materie de competențe digitale în sectorul tehnologic și are un impact grav asupra întreprinderilor, potrivit angajatorilor din domeniul ingineriei. Din fericire, acești angajatori consideră că forța lor de muncă este flexibilă și oferă soluții la lacunele existente. Studiul prezintă următoarele perspective principale:
Peisajul competențelor
digitale

Multe firme de inginerie raportează că au cel puțin unii membri ai personalului care utilizează în mod regulat robotica/automatizarea (47 %), inteligența artificială (45 %) și realitatea virtuală (32 %). Cu toate acestea, mult mai puține întreprinderi au o majoritate a personalului care utilizează aceste tehnologii. Pentru majoritatea cazurilor, „competențele digitale” sunt definite în linii mari. IT/Comunicațiile au, în general, o mai bună înțelegere a gamei și a particularităților competențelor digitale în cadrul profesiei de inginer.

Forța de muncă actuală

are nevoie de jumătate din angajatorii din sectorul ingineriei raportează probleme legate de competențele pe piața externă a forței de muncă a lucrătorilortehnici (54 %) și a forței de muncă tehnice/tehnice actuale (47 %). Un decalaj în materie de competențe digitale ar putea frâna economia Regatului Unit. Dintre angajatorii care raportează un decalaj în materie de competențe digitale în cadrul forței lor de muncă tehnice, 49 % afirmă că aceasta dăunează productivității, 35 % afirmă că limitează creșterea, 35 % afirmă că dăunează inovării, iar 29 % afirmă că le reduce capacitatea de a încheia contracte.
Nivelul de
competențe al angajatorilor din domeniul ingineriei

Tehnicienii sunt considerați, cel mai probabil, un nivel important de personal pentru organizații (88 %), iar pentru angajatorii cu lacune în materie de competențe la acest nivel, aproape jumătate oferă formare suplimentară pentru a contracara acest lucru (48 %). Aproximativ trei din zece persoane cu lacune în materie de competențe la nivel de tehnician schimbă planurile de recrutare ca urmare a acestui fapt, de exemplu pentru a recruta mai mulți tehnicieni pentru a obține acoperirea necesară (29 %) sau pentru a recruta în schimb la alte niveluri (28 %).

Formarea tehnicăa

angajatorilor din domeniul ingineriei identifică deficitul de competențe tehnice prin feedback calitativ din partea managerilor (61 %) și prin audituri ale competențelor (31 %). Datele arată că 87 % dintre angajatori organizează sau finanțează o anumită formă de formare. Cele mai frecvente forme de formare sunt la locul de muncă (70 %), programele interne (51 %), învățarea online (51 %) și calificările formale (51 %). Constatările arată că 44 % dintre angajatorii din domeniul ingineriei oferă angajaților lor cursuri de formare în domeniul competențelor digitale. Cu toate acestea, probabilitatea ca angajatorii mari (58 %) să ofere angajaților lor formare în domeniul competențelor digitale este de peste două ori mai mare decât IMM-urile (27 %).
Se preconizează că
viitorul

competențelor digitaleîn domeniul tehnologiilor emergente va fi mai important în viitorul apropiat decât în prezent, cum ar fi inteligența artificială (36 %), realitatea extinsă (22 %) și ingineria/informatica cuantică (22 %). Trei sferturi afirmă că personalul lor tehnic/tehnic poate aplica seturile de competențe existente în situații noi și ar putea să se adapteze la noile tehnologii (74 %). În ceea ce privește lacunele în materie de competențe în viitorul apropiat, 31 % dintre angajatori afirmă că inteligența artificială/învățarea automată va fi importantă pentru creșterea sectorului. Cu toate acestea, 50 % dintre acești angajatori afirmă că nu dețin competențele necesare în acest domeniu.

Strategiile de dobândire a competențelor digitale,

jumătate dintre angajatorii din domeniul ingineriei dispun de o strategie pentru integrarea competențelor digitale la locul lor de muncă (51 %). Estemai puțin probabil ca IMM-urile să dispună de o strategie în acest sens (41 %). Pentru 92 % dintre cei cu o strategie în materie de competențe digitale, vor avea nevoie de competențe suplimentare pentru a o pune în aplicare. Angajatorii afirmă că cel mai mare impact pe care l-ar putea avea guvernul este de a le sprijini pe măsură ce recalifică forța de muncă existentă (58 %), de a oferi mai multe fonduri pentru ucenicii (39 %) și de a sprijini școlile și colegiile să ofere consiliere profesională mai bună (33 %).