Întrucât tot mai multe întreprinderi se bazează pe aplicații IA, securitatea cibernetică devine o prioritate absolută pentru a asigura siguranța și fiabilitatea operațiunilor lor zilnice. Cunoașterea atât a riscurilor, cât și a soluțiilor asociate securității cibernetice este încă rară în multe IMM-uri. Instituțiile europene trebuie să își asume un rol mai activ în această privință, sprijinind IMM-urile în dobândirea cunoștințelor și instrumentelor menționate.

Pe măsură ce Actul privind reziliența cibernetică (ARC) începe să se contureze, este înțelept să se facă un bilanț al actelor de reglementare anterioare ale UE. În forma sa actuală, propunerea de lege privind IA riscă să impună o sarcină disproporționată asupra întreprinderilor mici și microîntreprinderilor, făcând ca respectarea acesteia să fie extrem de dificilă pentru acestea. Accesibilitatea pentru IMM-uri înseamnă, de asemenea, includerea reprezentanților IMM-urilor în discuțiile privind stabilirea standardelor, evitându-se astfel o abordare universală.

O lege actualizată privind IA, care să țină seama de condițiile de mai sus, poate contribui la:

În încercarea sa de a asigura un ecosistem de IA prosper, UE trebuie să țină seama de multitudinea de probleme de securitate cibernetică care se profilează la orizont. Pe măsură ce soluțiile de IA construite de IMM-uri, cum ar fi automatizarea proceselor operaționale (BPA), tehnologiile de previzionare a comportamentului consumatorilor și soluțiile analitice avansate, serviciile și produsele de securitate cibernetică consolidate prin IA vor juca un rol mai important în economie.

Actul european privind reziliența cibernetică subliniază necesitatea:

Pentru ca IA și alte instrumente digitale să difuzeze IMM-urile, întregul ecosistem trebuie să fie securizat, de la întregul lanț de aprovizionare până la operațiunile zilnice ale utilizatorului final. Sectorul securității cibernetice ar trebui să fie o prioritate legislativă de vârf, dacă Uniunea urmărește să asigure creșterea continuă a economiei digitale.