Această broșură este rezultatul unei colaborări între șase organizații internaționale care s-au reunit pentru a oferi o imagine de ansamblu a orientării profesionale, a nevoilor sale la nivel mondial, a modului în care este organizată etc.
Noua ediție publicată în 2021 este o versiune actualizată a primei broșuri publicate în 2019. De atunci, eforturile internaționale comune au reflectat faptul că nevoia de conducere a crescut semnificativ, pe măsură ce oamenii au rămas mai mult timp în educație și formare, iar presiunea asupra persoanelor în vederea perfecționării și recalificării a crescut.

În
prezent, piața forței de muncă este și mai furtună decât în 2019. Pandemia de COVID-19 a perturbat profund cererea de forță de muncă și a accelerat modelele de automatizare și de transformare digitală, care schimbă radical natura muncii și cresc riscul de șomaj și de locuri de muncă precare. Prin urmare, orientarea profesională joacă un rol esențial în planurile de redresare și în sprijinirea persoanelor de toate vârstele și din toate mediile să se confrunte cu astfel de perturbări. Analizele de date oferă factorilor de decizie încrederea că investițiile în orientări ar putea aduce beneficii economice, educaționale și sociale pozitive atât pentru indivizi, cât și pentru societate.