Buletinul național privind competențele 2022, aflat în prezent în cea de-a 18-a ediție, este elaborat de Unitatea pentru competențe și piața forței de muncă din cadrul Autorității irlandeze pentru educație și formare profesională (SOLAS). Scopul său este de a sprijini formularea politicilor în domeniile ocupării forței de muncă, educației/formării și imigrației. Acesta oferă un ghid pentru fundamentarea și modelarea politicilor, în special în ceea ce privește competențele – inclusiv oportunitățile de recalificare – care pot fi furnizate prin intermediul sistemului de educație și formare din Irlanda. Aceasta se adresează consilierilor de orientare profesională, studenților și altor persoane care fac alegeri profesionale și educaționale.

Buletinul național al competențelor oferă o imagine de ansamblu detaliată a pieței forței de muncă în 2021 și examinează o gamă largă de ocupații, evidențiind cele mai solicitate de piața forței de muncă și identificând provocările care apar.  În 2022, forța de muncă din Irlanda nu a fost niciodată mai mare și continuă să crească, 2.5 milioane de persoane având un loc de muncă până la sfârșitul anului trecut.

Creșterea ocupării forței de muncă a condus nu numai la intensificarea deficitului de competențe existent, ci și la apariția unor deficite suplimentare pentru o serie de ocupații. Economia irlandeză are nevoie de mai mulți profesioniști și ingineri în domeniul TIC și există multe posturi vacante în domeniul asistenței medicale, al construcțiilor, al ospitalității și al transporturilor care trebuie ocupate. Deși multe dintre aceste deficite sunt resimțite la nivel mondial, este imperativ ca sistemul irlandez de educație și formare profesională să continue să evolueze pentru a răspunde nevoilor pieței forței de muncă, în special în ceea ce privește cerințele în schimbare în materie de competențe asociate cu schimbările tehnologice și tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Sistemul de învățământ terțiar depune, de asemenea, eforturi pentru a aborda deficitul de competențe identificat, cu programe care includ Competențele de a concura, Competențele de progres, Skillnet, Springboard, cursuri în clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB) și centre de excelență [care se ocupă de competențe de modernizare, inclusiv competențe (NZEB)], eCollege și o gamă extinsă și diversificată de oferte de ucenicie.

Buletinul național al competențelor este alcătuit din 10 secțiuni:

  1. Macroeconomică;
  2. Prezentare generală a pieței forței de muncă;
  3. Ocuparea forței de muncă în funcție de sectorul economic;
  4. Încadrarea în muncă în funcție de ocupația generală;
  5. Prezentare generală a pieței forței de muncă la nivel regional;
  6. Șomaj;
  7. Tranzițiile de pe piața muncii și angajările recente de locuri de muncă;
  8. Permisele de angajare;
  9. Posturi vacante;
  10. Profilurile profesionale ale locurilor de muncă.

Bogăția de materiale din aceste secțiuni este vitală pentru sistemul de educație și formare continuă (FET), cum ar fi furnizarea de competențe în domeniul FET, inițiativele naționale de sprijinire a persoanelor în vederea ocupării forței de muncă sau a perfecționării competențelor în întregul peisaj al învățării pe tot parcursul vieții. Buletinul poate fi considerat un factor-cheie pentru acest sector și pentru strategia națională generală privind educația și formarea continuă.