Data publicării: 15 iunie 2023

rezumat:

În octombrie 2022, Biroul Național de Statistică a lansat un nou sondaj specific privind competențele în Malta – Ancheta privind competențele din Malta (MSS). O primă categorie de acest tip, obiectivul acestui sondaj la nivel național a fost acela de a prezenta gama de competențe în rândul populației de vârstă activă din Malta și Gozo. Stabilirea profilului de competențe al forței de muncă disponibile este fundamentală pentru a identifica orice deficit de competențe și/sau necorelarea competențelor, făcând astfel posibilă îmbunătățirea programelor de formare și reconversie profesională.

În plus, rezultatele obținute din MSS vor ajuta, de asemenea, factorii de decizie politică și cercetătorii să înțeleagă mai bine ce interese de afaceri pot fi aduse pe țărmul insulei, știind bine ce oferă forța de muncă.

În scopul acestui sondaj, au fost incluse în eșantion 130,000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, care locuiesc în gospodării private. La selectarea eșantionului, NSO a asigurat o reprezentare adecvată a populației în funcție de sex, grupă de vârstă, regiune, cetățenie (națională și non-națională) și statut profesional. Eșantionul a inclus cetățeni maltezi cu reședința în Malta, cetățeni de altă cetățenie decât malteză au fost incluși numai dacă locuiau în Malta timp de cel puțin cinci ani înainte de sondaj.

Puncte importante ale publicației:
1. Competențele acoperite de sondaj au fost grupate în opt mari categorii. Cele mai frecvente categorii de competențe, și anume categoriile în care cel puțin o competență a fost identificată de populația-țintă, au fost informatica (78,5 %), comunicarea și colaborarea (70,6 %) și asistența și îngrijirea (65,6 %).
2. În categoria competențelor artistice și creative, sportul a fost cea mai răspândită competență în rândul celui mai tânăr segment al populației (15-24 de ani), în timp ce aptitudinile culinare au fost cele mai frecvente în rândul persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani.
3. Competențele din categoria construcțiilor și competențele conexe au fost cele mai frecvente în rândul segmentului mai în vârstă al populației masculine.
4. Competențele din categoria agricultură, pescuit și competențe conexe au fost mai frecvente în Gozo, proporția raportând cel puțin o competență mai mare decât cea pentru populația totală.
5. Aproape jumătate din totalul masculilor din populația-țintă au identificat cel puțin o competență în ceea ce privește categoria de instrumente, mașini și competențe conexe. Ponderea femeilor a fost mult mai mică (15,4 %).
6. Aproape 75 % din totalul femelelor au selectat cel puțin o competență de asistență, îngrijire și competențe conexe. Ponderea a fost mult mai mică în cazul masculilor, situându-se la 58,4 %.
7. În cadrul categoriei comunicării și colaborării, soluționarea problemelor a fost cea mai frecventă competență în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (37,7 %).
8. Cele mai frecvente informații și competențele aferente în cadrul populației au fost colectarea de informații din surse fizice sau electronice (24,6 %).
9. Peste trei pătrimi din populația-țintă totală a declarat că are competențe informatice de bază (76,8 %).

Puncte importante – Limbi
10. Cele mai frecvente limbi înțelese de populația-țintă au fost engleza (96,0 %), urmată de malteză (90,4 %) și italiană (62,0 %).
11. Cunoașterea limbilor italiană și arabă a fost mai frecventă în rândul persoanelor cu vârsta de cel puțin 25 de ani, în timp ce cunoașterea limbilor franceză și germană era predominantă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.
12. Ponderea unităților de observare care au raportat competențe avansate de citire și scriere în limba malteză a fost mult mai scăzută în comparație cu capacitatea de ascultare și de vorbire.
13. Un nivel avansat de cunoaștere atât a limbii malteze, cât și a limbii engleze a fost mai frecvent în rândul femeilor în comparație cu bărbații în toate cele patru domenii lingvistice.
14. Persoanele mai tinere au fost mai susceptibile să raporteze un nivel avansat de cunoaștere într-unul dintre cele patru domenii lingvistice în comparație cu persoanele în vârstă.