Raportul comparativ al Monitorului educației și formării cuprinde o analiză amplă, la nivelul UE, a sistemelor de educație și formare. Raportul urmărește progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivelor la nivelul UE convenite ca parte a cadrului strategic pentru cooperarea europeană în domeniu. În special, au fost stabilite șapte obiective la nivelul UE, iar prezentul raport le completează cu numeroși indicatori de sprijin pentru a clarifica contextul și posibilele pârghii de politică.
Pe baza celor mai recente date disponibile, raportul prezintă principalele tendințe în domeniul educației la nivel european și, printre altele, rezultatele, informează că:
Este necesară o mai bună capacitate de reacție pentru a reduce, în viitor, gradul de părăsire timpurie a școlii
- Proporția persoanelor care au părăsit timpuriu sistemul de educație și formare s-a situat la 9,7 % în 2021 și continuă să scadă, menținându-se în traiectoria preconizată pentru a atinge ținta de sub 9 % stabilită pentru 2030. În prezent, aproximativ 3.1 milioane de tineri au părăsit sistemul de educație și formare după ce au absolvit cel mult învățământul secundar inferior, numai 42,3 % dintre ei fiind angajați.
Educația și formarea profesională sunt caracterizate de un peisaj divers și în schimbare
- Aproape jumătate (48,7 %) dintre toți elevii înregistrați în învățământul secundar superior sunt încadrați în educația și formarea profesională (VET). Monitorul educației și formării 2022 reflectă progresele făcute în direcția realizării celor trei obiective esențiale pentru sectorul VET, incluzând învățarea la locul de muncă, mobilitatea și capacitatea de inserție profesională a absolvenților.
Amploarea pe care a luat-o învățământul superior maschează disparități persistente
- În 2021, 41,2 % dintre tinerii de 25-34 de ani dețineau o calificare de nivel terțiar, ceea ce înseamnă că UE este pe cale să își îndeplinească ținta de minimum 45 % pentru 2030. Cu toate acestea, decenii întregi de progres educațional au coincis cu o disparitate de gen tot mai pronunțată, care a atins 11.1 puncte procentuale în favoarea femeilor.
Într-o eră de tranziție este nevoie de dezvoltarea competențelor pe tot parcursul vieții
- În 2021, 10,8 % dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani au participat la activități de învățare formală sau non-formală în ultimele 4 săptămâni, demonstrând o redresare în urma scăderilor induse de pandemie în anul precedent.
Accentul pus pe competențele digitale și în materie de sustenabilitate îi vizează pe cursanții de toate vârstele
- Promovarea competențelor digitale și în materie de sustenabilitate poate avea de câștigat dacă acestea sunt integrate ca subiecte transversale în învățământul obligatoriu. Un alt avantaj ar putea fi creat prin stimularea încrederii și a competențelor cadrelor didactice.