Prezentul raport al OCDE prezintă cele mai recente tendințe în ceea ce privește cererea de ocupații digitale respective, subliniind domeniile în care apar blocaje pe piața forței de muncă, iar măsurile de politică sunt – și vor fi necesare – pentru a sprijini persoanele să dobândească competențe digitale pentru a prospera pe piețele forței de muncă și în societățile cu evoluție rapidă.
Granularitatea informațiilor utilizate în prezentul raport permite identificarea cererilor specifice de competențe ale angajatorilor din fiecare țară și sprijinirea elaborării politicilor privind piața forței de muncă, educația și formarea pentru a răspunde în mod eficace provocărilor actuale și viitoare. Prezentul raport vizează, de asemenea, publicul larg, oferind informații cu privire la direcția adoptată de piețele forței de muncă și la ceea ce ar putea avea nevoie lucrătorii în ceea ce privește cererea de competențe în viitorul apropiat, astfel încât deciziile lor în materie de educație și formare să se poată baza pe cunoașterea acestor tendințe recente.
Prezentul raport se axează pe Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Regatul Unit, Statele Unite, Singapore și Spania. Printre ocupațiile digitale analizate, dezvoltatorii de software, programatorii și inginerii, oamenii de știință în domeniul datelor și inginerii de date au înregistrat unele dintre cele mai notabile rate de creștere în majoritatea țărilor.
Dovezile pentru țările UE arată că locurile de muncă vacante pentru profesioniștii din domeniul digital au fost afectate în mod negativ de declinul puternic al activității economice înregistrat în timpul pandemiei de COVID-19. În pofida acestui lucru, chiar și în timpul pandemiei, unele ocupații digitale au cunoscut o creștere semnificativă în UE a volumului de posturi vacante în raport cu perioada anterioară pandemiei. Privind în perspectivă, se preconizează că cererea pentru mulți profesioniști din domeniul digital din UE va crește pe termen mediu și lung, întrucât efectele pandemiei de COVID-19 asupra piețelor forței de muncă sunt absorbite pe deplin.
Dovezile din prezentul raport arată, de asemenea, că locurile de muncă din sectorul digital necesită o combinație eterogenă de competențe tehnice și competențe cognitive de nivel înalt:
- angajatorii solicităcompetențe de gestionare a bazelor de date, alături de o serie de alte competențe legate de date și de analiza datelor. În mod similar, analiza dezvăluie tendințele recente în ceea ce privește cererea de competențe a ocupațiilor digitale, cum ar fi relevanța tot mai mare a platformelor cu sursă deschisă și cunoașterea limbilor de programare, cum ar fi Java.
- competențeleavansate de analiză a datelor, cum ar fi cunoștințele privind învățarea automată, știința datelor și vizualizarea datelor, se află în centrul dezvoltării și adoptării unei varietăți de tehnologii digitale diferite care valorifică utilizarea datelor digitale disponibile.
- există o creștere puternică a cererii de competențe în domeniul platformelor de comunicare socială pe piețele forței de muncă în ansamblu și nu numai în profesiile digitale, ceea ce sugerează că un număr tot mai mare de întreprinderi angajează (sau caută) lucrători cu competențe în domeniul gestionării platformelor de comunicare socială.
În cele din urmă, prezentul raport utilizează programele operaționale pentru a identifica asemănările în materie de competențe între ocupații și pentru a stabili ce tip de recalificare ar fi necesară pentru a realiza o tranziție profesională de la ocupații ale căror proiecții privind ocuparea forței de muncă sunt negative față de alte profesii care, în schimb, se preconizează că vor crește în viitor și care sunt de natură digitală. Rezultatele arată, de exemplu, că lucrătorii care ocupă locuri de muncă „tradiționale”, cum ar fi agenții de vânzări publicitare, ar putea să se recalifice pentru a deveni specialiști în marketing digital, prin formarea în domeniul analizei web, al marketingului online, al optimizării motoarelor de căutare (SEO), al scrierii de drepturi de autor și al competențelor tehnice conexe, cum ar fi Semrush. Alte exemple de căi de reconversie profesională sunt furnizate în raport.
Dovezile cuprinse în prezentul raport sunt esențiale pentru ca guvernele să elaboreze politici specifice de recalificare și perfecționare și pentru ca lucrătorii să beneficieze de tranziția digitală, sprijinind astfel țările și persoanele să prospere pe viitoarele piețe ale forței de muncă.