Orașele sunt actori-cheie în atenuarea schimbărilor climatice și în modelarea tranziției verzi prin intermediul serviciilor și al competențelor de reglementare. Utilizarea conceptului de oraș inteligent și verde în mediile urbane existente și noi contribuie la realizarea ambițiilor Pactului verde european.

Această sinteză politică prezintă un studiu Cedefop de analiză prospectivă a competențelor, care a analizat ocupațiile și competențele care ajută orașele să devină mai inteligente și mai ecologice și rolul pe care educația și formarea profesională îl pot juca în dezvoltarea acestora.

Atunci când au fost invitați să reflecteze asupra modului în care se îndreaptă tranziția către orașe inteligente și verzi (SGC), experții au subliniat interacțiunea complexă dintre tendințele și provocările tehnologice, societale și de mediu; acest lucru necesită o schimbare culturală în rândul cetățenilor și al administrațiilor și instituțiilor locale în direcția unei colaborări și a unor parteneriate sporite. Aceasta se adaugă personalului municipal care deține cunoștințe privind tehnologiile ecologice și înțelegerea soluțiilor ecologice inovatoare, susținute prin perfecționare periodică, care sunt condiții prealabile pentru ca orașele să achiziționeze, să dezvolte și să furnizeze servicii (de exemplu, apă, gestionarea deșeurilor) într-un mod mai ecologic. „Inteligența” orașelor este sprijinită de digitalizare, care le permite orașelor să ia decizii pe baza colectării și analizei volumelor mari de date, stimulând, de asemenea, inovarea verde. Pentru a beneficia pe deplin de astfel de tehnologii, administrațiile orașelor trebuie să se angajeze să le utilizeze în contextul ecologizării și să își capaciteze personalul printr-o formare adecvată în domeniul competențelor digitale.

Natura complexă a SCG va crește cererea pentru alte ocupații cu grad ridicat de cunoștințe, în special cele legate de utilizarea tehnologiilor inteligente și ecologice. Infrastructura și instrumentele software pot fi utilizate în aproape toate domeniile administrației unei municipalități, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, mobilitatea/transportul, deșeurile și serviciile electronice pentru cetățeni. Inteligența artificială (IA), tehnologia blockchain, analiza volumelor mari de date și platformele online au potențialul de a perturba modul în care sunt furnizate serviciile municipale, în timp ce apariția orașelor înfrățite digitale este susceptibilă să transforme guvernanța și planificarea orașelor.

Cererea de „competențe pentru dubla tranziție” va fi mai mare, deoarece sunt necesare mai multe cunoștințe de specialitate pentru a personaliza și a aplica tehnologia verde și că este necesară o înțelegere mai fundamentală a aspectelor legate de mediu și durabilitate în comparație cu trecutul, de exemplu pentru profesioniștii din domeniul TIC. Noile roluri de muncă identificate în cercetarea existentă privind orașele inteligente includ:

Deși multe dintre aceste roluri implică aplicarea tehnologiei informatice avansate, acest lucru nu este valabil pentru toate locurile de muncă necesare pentru a sprijini activitățile ecologice în cadrul unui SGC. Printre exemplele de locuri de muncă mai puțin bazate pe tehnologia informației se numără personalul profesionist în domeniul întreținerii arborilor, fermierul urban și instalatorul de panouri solare.