De zeci de ani, țările din întreaga lume mobilizează tehnologiile informației șicomunicațiilor (TIC) pentru a promova educația. Aceste inițiative sunt conduse de instituții publice și implică întreprinderi din domeniul tehnologiei comerciale și au dus la paradoxuri, cum ar fi creșterea inegalităților digitale și accesul inegal la oportunități de învățare digitală de înaltă calitate. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a exacerbat și mai mult această tendință: cel puțin 1 elev din 3 la nivel mondial nu au avut acces la învățământul la distanță în perioada de vârf a crizei provocate de pandemia de COVID-19 în 2020.
În acest context, UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a publicat cartea intitulată „Orientări pentru TIC în politicile și planurile generale din domeniul educației”. Publicația urmărește să ghideze factorii de decizie pentru a se asigura că, atunci când adoptă tehnologia, drepturile omului ar trebui apărate; incluziunea, echitatea și egalitatea de gen ar trebui să se afle în centrul soluțiilor; iar inovațiile ar trebui considerate un bun comun.
Pe baza acestor principii, publicația prezintă o viziune centrată pe factorul uman asupra potențialului tehnologiilor, de la tehnologiile cu lărgime de bandă redusă la tehnologiile emergente, inclusiv inteligența artificială și Web 3.0 sau „metaverse”. Comitetul pledează pentru politici naționale care să protejeze bunăstarea digitală a cadrelor didactice și a elevilor, să reducă și să neutralizeze amprenta digitală a emisiilor și să evite „soluționismultehnologic”.
Această publicație propune cadre de planificare a politicilor și o foaie de parcurs iterativă pentru a examina gradul de pregătire digitală a sistemelor locale de educație, pentru a evalua nevoile cursanților și ale cadrelor didactice și pentru a planifica TIC naționale care dispun de resurse adecvate în programele educaționale. Aceasta este urmată de o descoperire aprofundată a exemplelor de planuri generale naționale privind utilizarea TIC în diferite tipuri de educație.