În prima jumătate a anului 2023 s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de atacuri cibernetice specifice care au vizat furtul de date și cererile de răscumpărare în schimbul restaurării sistemelor afectate. Alianța europeană a IMM-urilor DIGITAL, împreună cu Swascan, a efectuat o analiză aprofundată a scenariilor de tip ransomware și malware, oferind o imagine de ansamblu detaliată a amenințărilor emergente și a tendințelor în evoluție.

Victimele atacurilor de tip ransomware din prima jumătate a acestui an au fost afectate de grindină dintr-o gamă largă de țări și insule, totalizând 107 de țări implicate. Acest lucru demonstrează că ransomware este o problemă globală care nu cunoaște limite geografice: organizațiile și persoanele fizice din întreaga lume au fost vizate de atacuri, punând în pericol securitatea datelor și continuitatea operațională.

Evoluția tacticilor utilizate de infractorii cibernetici în primele șase luni ale anului 2023 a fost deosebit de îngrijorătoare. Ransomware a devenit din ce în ce mai sofisticat și mai bine direcționat și au apărut numeroase noi bande de ransomware. Prezentul raport analizează atacurile majore de tip ransomware, evidențiind metodele operaționale, victimele, regiunile afectate și tendințele emergente, precum și măsurile de securitate recomandate pentru atenuarea riscului.

Abordarea metodologică utilizată a fost următoarea:

1. Identificarea site-urilor web Dark legate de bandele ransomware.

2. Identificarea întreprinderilor victime care au fost publicate pe portalurile web Dark.

3. Gruparea informațiilor privind victimele în ceea ce privește: