Crearea unei lumi mai favorabile incluziunii, mai juste și mai echitabile – esența dezvoltării durabile – înseamnă asigurarea faptului că toți bărbații și toate femeile, toți băieții și fetele, pot duce o viață mai responsabilizată și demnă. Una dintre principalele modalități de a atinge acest obiectiv este o educație de bună calitate, favorabilă incluziunii și echitabilă din punctul de vedere al genului, care să permită bărbaților și femeilor să dezvolte competențele adecvate și să găsească oportunități de utilizare productivă a acestora. Educația se află, de asemenea, în centrul obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) pe care comunitatea internațională se angajează să le atingă până în 2030. În acest scop, multe țări au înregistrat o evoluție remarcabilă în ultimele două decenii, în ceea ce privește eliminarea disparității de gen în ceea ce privește accesul la educație și rezultatele învățării între fete și băieți. Realitatea rămâne însă mai complexă.

Raportul din2023 privind egalitatea de gen, educația și competențele privind persistența disparităților de gen în educație și competențe prezintă informații noi cu privire la progresele înregistrate în direcția parității de gen în educație în ceea ce privește accesul, absolvirea și învățarea, utilizând date din ultimele runde ale Sondajului privind competențele adulților (PIAAC), ale Programului pentru evaluarea internațională a elevilor (PISA) și ale Educației pe scurt (EAG). Raportul încearcă să înțeleagă de ce este mai probabil ca, în medie, zece băieți decât fetele să nu atingă un nivel de bază de competență la citire, matematică și științe și de ce fetele cu performanțe înalte nu continuă să investească în dezvoltarea competențelor în domenii precum matematica și științele, în comparație cu băieții cu performanțe înalte. Raportul descrie, de asemenea, că, în pofida faptului că, în general, disparitățile de gen în matematică și științe sunt destul de mici, femeile tinere continuă să fie subreprezentate în domeniile legate de STIM după ce au părăsit școala. La nivel universitar, bărbații dobândesc competențe numerice mai bune decât femeile, probabil din cauza acestor alegeri profesionale foarte diferite pe care le fac bărbații și femeile. Dar se observă, de asemenea, că avantajul pe care fetele l-au avut în ceea ce privește performanțele de alfabetizare în timpul învățământului obligatoriu pare să se restrângă sau să dispară complet la universitate.

Este cunoscut faptul că educația este esențială pentru dezvoltarea durabilă și pentru realizarea drepturilor fundamentale ale omului. Acum, mai mult ca niciodată, educația are responsabilitatea de a promova tipul potrivit de competențe, atitudini și comportamente care vor conduce la o creștere durabilă și favorabilă incluziunii. Creșterea favorabilă incluziunii necesită ca educația să fie favorabilă dezvoltării atât a bărbaților, cât și a femeilor. Însă egalitatea de gen în educație nu poate fi realizată doar de sectorul educației. Aceasta necesită eforturi concertate din partea părinților, profesorilor și angajatorilor pentru a deveni mai conștienți de propriile prejudecăți conștiente sau inconștiente, astfel încât fetele și băieții să aibă șanse egale de reușită la școală și nu numai.

Prezentul raport reprezintă o contribuție valoroasă la activitatea OCDE privind aspectele de gen, care examinează barierele existente în calea egalității de gen în educație și pe piața forței de muncă, cu scopul de a îmbunătăți politicile și de a promova egalitatea de gen atât în OCDE, cât și în țările partenere. Acesta începe cu o introducere care prezintă principalele puncte importante din restul raportului și este prezentat prin intermediul următoarei structuri: