Sistemele de învățământ globale se confruntă cu o serie de provocări uriașe, inclusiv cu semne de întrebare cu privire la modul în care să rămână relevante într-o lume aflată în schimbare rapidă. Prezentul raport, „Predarea de cunoștințe pentru viitor: Implicarea la nivel mondial, durabilitatea și competențele digitale prezintă provocările și principalele tendințe pentru predare și școli și stabilește propuneri ambițioase de îmbunătățire a standardelor educaționale pentru a se asigura că învățarea răspunde nevoilor tuturor elevilor, indiferent de mediul din care provin.
Raportul a fost utilizat ca bază pentru lansarea discuțiilor cu privire la situația educației globale în cadrul Summitului internațional privind profesia de cadru didactic care a avut loc la Washington D.C. în aprilie 2023, în cadrul căruia Departamentul pentru Educație al SUA, Organizația pentru Cooperare Economică, Education International a reunit miniștri ai educației, lideri sindicali și alți lideri ai cadrelor didactice, cu scopul de a sprijini mai bine profesia de cadru didactic pentru a răspunde provocărilor majore ale educației secolului 21. Printre subiectele discutate s-au numărat viitorul învățării și modalitățile de restabilire radicală a modului în care funcționează sistemele de învățământ în deceniile următoare; analiza modului de atragere și sprijinire a dezvoltării unor cadre didactice de înaltă calitate și a unor practici de predare de înaltă calitate în era digitalizării; și modalități de sprijinire a predării competențelor globale în școli și modalități de promovare a unor medii de învățare echitabile și favorabile incluziunii pentru toți. În special:
- Prima sesiune a summitului a examinat modalitățile de îmbunătățire a profesiei de cadru didactic. Unele țări se confruntă cu deficite grave de cadre didactice, în timp ce în altele profesia de cadru didactic continuă să fie o alegere profesională atractivă. Aceste diferențe între conunsiuni nu se explică pur și simplu prin salariile cadrelor didactice sau prin condițiile materiale, iar summitul a reprezentat un spațiu promițător pentru învățarea reciprocă și dialogul politic.
- Cea de a doua sesiune a analizat modalitățile de educare a competențelor globale și culturale, precum și a angajamentului civic. Pentru multe țări, acest lucru a devenit o problemă majoră pentru a se asigura că elevii sunt mai bine pregătiți să pătrundă într-o lume interconectată și pentru a contracara polarizarea economică, socială, politică și culturală în creștere.
- Cea de a treia sesiune a explorat modalități de mobilizare a tehnologiilor digitale pentru a asigura un acces echitabil și o învățare îmbunătățită. Pandemia de COVID-19 a transformat în mod fundamental învățarea, forțând școlile din întreaga lume să găsească alternative la instruirea față în față, colaborând cu lumea digitală. Summitul a oferit ocazia de a explora modul în care țările avansează în direcția reconcilierii potențialelor oportunități și riscuri ale tehnologiilor digitale cu natura socială și relațională a învățării.