Uniunea Europeană își propune să fie lider în ceea ce privește dezvoltarea și aplicațiile tehnologiei blockchain prin sprijinirea și orientarea diferitelor părți interesate din domeniul tehnologiei blockchain prin intermediul unor politici, al unui cadru juridic și de reglementare și al unei finanțări adecvate. Întrucât tehnologia blockchain este o formă avansată de tehnologie, aceasta necesită expertiză și experiență specifice în ceea ce privește dezvoltarea și aplicațiile sale. Pe măsură ce se intensifică adoptabilitatea tehnologiei blockchain, aceasta exercită presiuni asupra actualei piețe a forței de muncă din UE pentru a satisface cererea de competențe legate de tehnologia blockchain.

Deși, până în prezent, tehnologiile blockchain au fost utilizate în principal în jurul criptomonedelor, s-a înregistrat o extindere rapidă a aplicării sale în alte domenii importante, cum ar fi finanțele și sectorul bancar, gestionarea lanțului de aprovizionare și tehnologia medicală. Prin urmare, este probabil ca cererea de competențe în domeniul tehnologiei blockchain să crească pe măsură ce tehnologia continuă să se dezvolte, iar adopția se răspândește de la un sector la altul. Prezentul raport urmărește să estimeze cererea anticipată de competențe blockchain, precum și oferta de competențe blockchain pentru a furniza dovezi și a aborda necorelarea competențelor în acest domeniu.
În
primul rând, o preocupare majoră este lipsa de informații cu privire la dimensiunea actuală a pieței forței de muncă blockchain sau la numărul de persoane care lucrează la dezvoltarea sau aplicațiile blockchain în UE. Prin urmare, Chaise estimează că, în 361,767, în UE-26 existau aproximativ 2021 de lucrători în domeniul tehnologiei blockchain. Aceasta echivalează cu aproximativ 0,2 % din totalul locurilor de muncă din UE-26 în 2021. Ocupațiile conexe, în general, sunt:

Principalele probleme ale planificării politicii în materie de competențe pentru orice tehnologie emergentă sunt următoarele:

Ca răspuns la aceste provocări, prezentul raport al proiectului Chaise, finanțat de UE, prezintă un cadru metodologic unic care estimează cererea actuală de competențe blockchain prin utilizarea tehnologiilor de casare a datelor. Pariții Chaise au localizat locuri de muncă legate de tehnologia blockchain în cadrul clasificării ocupaționale și au elaborat previziuni atât pentru totalul profesioniștilor din domeniul tehnologiei blockchain, cât și pentru noii absolvenți calificați în domeniul tehnologiei blockchain pentru perioada 2021-2026.

Ca parte a cadrului de prognoză Chaise, au fost colectate informații suplimentare privind evoluțiile sectoriale, oferta de educație și formare, precum și tendințele de dezvoltare economică, societală și a ocupării forței de muncă. Experții din industrie din cadrul consorțiului Chaise se așteaptă ca sectorul să înregistreze o creștere suplimentară în viitor și că există un interes sporit pentru activitățile și aplicațiile blockchain în diferite sectoare și guverne. Interviurile cu furnizorii de educație și formare sugerează că este probabil ca furnizarea de educație și formare în domeniul tehnologiei blockchain să se îmbunătățească, având în vedere cererea sectorială și industrială de competențe în această tehnologie și interesul public din ce în ce mai mare. Informațiile privind tendințele economice, societale și de ocupare a forței de muncă indică faptul că extinderea rapidă a noilor tehnologii digitale în întreaga Europă va spori cererea de competențe digitale și creșterea activității de înaltă tehnologie.