Concursul pentru Centrul de productivitate din Cipru (KEPA) pentru desfășurarea unui proiect de cercetare pentru explorarea nevoilor de formare în materie de competențe digitale ale unor grupuri-țintă specifice ale populației.

Numărul ofertei: KEPA 2/2022

Raport final privind rezultatele cercetării în materie de plantare (cercetare cantitativă și cantitativă)

Ianuarie 2023

Marea majoritate a respondenților cunosc CECR, dar rolul, scopul și domeniul de aplicare al serviciilor/programelor centrului nu sunt clare sau lipsite de ambiguitate, astfel cum se reflectă în răspunsuri.

Majoritatea sunt conștiente de faptul că CECR oferă formare fără a cunoaște domeniul de aplicare, tipul și nivelul programelor. Un număr mic de persoane au legat, de asemenea, CECR de completarea CV-ului în format Europass, în timp ce persoanele în vârstă identifică CECR cu competențe și calificări tehnice. Se face referire, de asemenea, la educația pentru a treia vârstă și, într-o mai mică măsură, la învățarea pe tot parcursul vieții.

În grupurile cele mai relevante pentru competențele digitale, și anume IT și, prin urmare, care dețin cunoștințe digitale, se înțelege că CECR acoperă în principal competențele de bază/programele de inițiere și, în primul rând, competențele non-tehnice. Acestea nu fac legătura între aceasta și competențele tehnologice/informatice sau alte competențe relevante și consideră că CECR necesită o anumită modernizare și o mai mare adaptabilitate la nevoile pieței.

Se observă un grad ridicat de lizibilitate între partenerii sociali și autoritățile locale și regionale.

Mai mulți intervievați, în principal grupele de vârstă mai în vârstă, cunosc și asociază CECR la Institutul mediteraneean de gestionare (MIM), unii dintre aceștia declarând că sunt absolvenți de studii superioare.

1 din 10 ciprioți (11 % din eșantionul total) au participat la programe de formare organizate de KEPA, în principal de provinciile Nicosia și Larnaca, bărbați (14 %) și absolvenți de colegii (16 %), absolvenți de liceu și, respectiv, absolvenți postuniversitari, cu 13 %.

Satisfacția celor care au participat la programele CECR, atât în ceea ce privește conținutul și calitatea formatorilor, cât și facilitățile și durata formării este foarte ridicată (pe deplin/foarte satisfăcută), variind de la 77-83 %. Experiența destul de pozitivă este, de asemenea, declarată de personalul autorităților locale și de unii responsabili IT, în pofida faptului că aceștia au pus sub semnul întrebării mai degrabă nivelul programelor CECR și capacitatea acestora de a oferi programe de competențe digitale avansate/aprofundate. Unii profesioniști din domeniul IT raportează că infrastructura trebuie modernizată și modernizată, în special în ceea ce privește infrastructura Limassol. De asemenea, mulți participanți la sondajele calitative confundă sau nu pot disocia rolul REA de cel al CECR. De asemenea, trebuie remarcat faptul că șomerii care au urmat programele CECR declară că au fost ajutați să își găsească un loc de muncă.

Centrul pentru productivitate din Cipru – Raport final privind rezultatele